Zumbreanu: Creşte numărul plângerilor depuse la CNA împotriva angajaţilor din educaţie

Embed:

Se înmulţesc plângerile depuse la Centrul Naţional Anticorupţie în privinţa angajaţilor din domeniul educaţiei. Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat la audierile din cadrul comisiei parlamentare pentru securitate naţională că anul acesta au fost examinate 110 petiţii.

Zumbreanu spune că mai dese sunt cazurile legate de colectări ilegale de bani în grădiniţe şi şcoli.

"Ceea ce mi se pare mai grav e că omul care refuză să plătească pentru notă sau pentru atenţie devine o paria, o cioară albă, care este marginalizată, supusă presiunii şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi", a spus Bogdan Zumbreanu, directorul Centrul Naţional Anticorupţie.

Directorul CNA a vorbit şi despre cazul Lăstăraş, unde s-a constatat că averea unui şef al unei asociaţii de părinţi poate concura cu cea a unui om de afaceri.

"Toate acestea se presupune că au fost agonisite sub umbrela unei afaceri de familie care a transformat instituţia preşcolară de stat şi asociaţia de părinţi, iertată să-mi fie comparaţia, într-o vacă de muls", a spus Bogdan Zumbreanu, directorul Centrul Naţional Anticorupţie.

În cadrul audierilor s-a vorbit şi despre cei 60 de profesori ai ASEM, suspectaţi de luare de mită, dar şi despre cazul decanului facultăţii de Drept de la USM, aflat în arest.

"Mă interesează dacă mai sunt şi alţi actori, în afară de profesori, reţinuţi sau cercetaţi penal?", a întrebat Constantin Ţuţu, deputat PDM

"Să ştiţi că de fapt, izvorul, astăzi izvorul actelor de corupţie în special în grădiniţe şi şcoli sunt un grup mic de părinţi, care ulterior se transformă într-un grup mai mare", a răspuns Zumbreanu. 

"Aveţi dumneavoastră lista tuturor asociaţiilor create în Republica Moldova şi aveţi un plan de verificare ale acestor asociaţii?", a întrebat Eugeniu Nichiforciuc, deputat PDM

"Vreau să remarc lipsa unui cadru juridic de reglementare a activităţilor acestor asociaţii", a răspuns Bogdan Zumbreanu, directorul CNA. 

Pentru a combate fenomenul corupţiei în sistemul educaţional, în cel mai scurt timp, Centrul Naţional Anticorupţie va încheia un acord cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

"Va include acţiunile comune pe care urmează să le realizăm în parteneriat cu CNA, sunt acele activităţi direcţionate spre prevenirea, educare, dar şi pe intervenţii în anumite situaţii", a precizat Angela Cutasevici, secretar de Stat la Ministerul Educaţiei.

Anul acesta, CNA a iniţiat 24 de cauze penale pe numele angajaţilor din sistemul educaţional, care ar fi comis acte de corupţie.

Câte şase vizează cazuri de corupere pasivă şi abuz de putere.

Cinci dosare sunt pentru trafic de influenţă, iar trei pentru fals în acte publice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu