Zonele Economice Libere din Moldova asigură profit. Cu cât a crescut volumul producţiei industriale

Embed:

Chiar dacă Moldova trece printr-o perioadă de recesiune, volumul producţiei industriale a crescut cu 4%, în nouă luni ale acestui an. O contribuţie semnificativă la această majorare au avut-o Zonele Economice Libere, a declarat ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Bride.

Pentru a asigura dezvoltarea şi mai departe a sectorului industrial, autorităţile îşi propun să atragă mai mulţi investitori în Zonele Economice Libere. 

Statisticile arată că, până acum, în Zonele Economice Libere au fost făcute investiţii de peste 200 de milioane de dolari, iar în Parcurile Industriale - de aproximativ 700 de milioane de lei. Pentru a spori volumul investiţiilor străine în ţara noastră, autorităţile intenţionează să îmbunătăţească infrastructura, în special, drumurile.

"Au venit investitori în Moldova, care au renunţat temporar la investiţie numai din cauza calităţii drumurilor, că ei au de transportat nişte marfă foarte fragilă şi care necesită un drum calitativ până la frontieră", a spus ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Bridé.  

Pe lângă beneficiile economice, Zonele Economice Libere asigură o protecţie mai mare împotriva corupţiei, potrivit directorului Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer: "Luarea şi darea de mită a crescut dramatic în ultimii cinci ani în Moldova. În aceste împrejurări, să te afli într-o Zonă Economică specială, unde eşti protejat de aceste activităţi informale ale statului, este un mare avantaj."

În prezent, cei mai mulţi rezidenţi ai Zonelor Economice Libere provin din Germania şi Italia.

"Managerii companiilor, care au investit în Moldova, au ales această ţară datorită poziţiei sale geografice. Vin din diferite sectoare şi aduc noi îndeletniciri, inovaţii, tehnologii, fiindcă ei nu se bazează pe exploataţie, dar aduc tehnologie", a spus ambasadorul Italiei în Moldova Enrico Nunziata.

"Aceste investiţii nu sunt făcute în China sau India, dar mai aproape de fabricile comune. Iată de ce Moldova este un loc atractiv pentru producătorii germani", a afirmat Thomas Weithoner, şef adjunct la ambasada Germaniei în Moldova.  

Despre atractivitatea Zonelor Economice Libere s-a discutat în cadrul unui forum organizat la Chişinău. Potrivit statisticilor, veniturile anuale ale acestor structuri depăşesc trei miliarde de lei. Pe teritoriul Moldovei activează şapte astfel de zone, unde muncesc peste 6.500 de angajaţi, care sunt remuneraţi lunar, în medie, cu 5.500 de lei. 

Zonele Economice Libere, tot mai profitabile în Moldova: Se anunţă crearea de până la 5.000 de locuri de muncă 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu