ZONE DE RISC: Destinaţii pe care să le evitaţi pentru a nu vă infecta cu virusul Zika (HARTA)

Românii sunt informați asupra riscului de infecție cu virusul Zika în unele zone ale lumii, după ce o româncă de 27 de ani, întoarsă în țară din Martinica, a fost diagnosticată cu Zika, potrivit Digi24.ro.

Ministerul Sănătății din ţara vecină informează cetățenii români asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe ţări:

Bolivia, Brazilia, Belize, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guam, Guatemala, Nicaragua, Honduras, Indonesia, Martinica, Mexic, Nicaragua, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Peru, Samoa, Surinam, Thailanda, Tonga, Venezuela, Vietnam.

Pentru românii care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei.

Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.

SIMPTOMELE VIRUSULUI ZIKA: 

Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde, scrie OMS, și durează între două și șapte zile. Totuși, există cazuri în care persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat.

Complicații apar în mod special la femeile însărcinate și la nou-născuți. Există un consens în lumea oamenilor de știință, potrivit OMS, că virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluși. Efectele sunt cumplite: microcefalia afectează inteligenţa şi speranţa de viaţă.

De asemenea, OMS scrie că virusul Zika poate provoca sindromul Guillan-Barre.

Oamenii de știință continuă să facă cercetări pentru a afla legătura dintre virusul Zika și o serie de boli neurologice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu