Zona euro traversează cea mai gravă criză economică din istorie

Zona euro traversează cea mai gravă criză economică din istorie pe fondul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii şi-au suspendat sau redus activitatea pentru a evita răspândirea bolii. Cel mai afectat este sectorul serviciilor - cum ar fi turismul, şi domeniul HORECA. Pentru a face faţă provocării, Banca Centrală Europeană a pregătit un sprijin financiar uriaş pentru ţările din UE.

Suma pregătită se ridică la 750 de miliarde de euro. Şi executivul comunitar vine în sprijinul statelor membre: preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat suspendarea pactului de stabilitate, ceea ce înseamnă că ţările din UE pot depăşi limita de deficit bugetar de 3 la sută din PIB şi pot cheltui cât au nevoie pentru a susţine economiile afectate de criză.

"Nu este doar o provocare majoră pentru sistemele de sănătate, ci şi un şoc economic de amploare. Sunt convinsă că Uniunea Europeană va trece cu bine de acest şoc. Fiecare stat membru trebuie să-şi asume responsabilităţile, iar întreaga Uniune Europeană să fie hotărâtă, unită şi să-şi coordoneze acţiunile", a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Potrivit experţilor, situaţia se va agrava pe zi ce trece.

"Multe lucruri încă sunt necunoscute în această situaţie. Cu cât această criză persistă mai mult, cu atât este mai mare riscul ca salariile să fie reduse, la fel şi locurile de muncă. Asta ar însemna mai puţine cheltuieli pentru angajatori", a spus Andy Challenger, expert economic din SUA.

Până acum, în multe ţări s-au luat măsuri menite să ajute cetăţenii afectaţi de coronavirus. În România s-a amânat cu două luni plata impozitului pe venit în unele sectoare. În plus, angajaţii trimişi acasă vor primi 75 la sută din salariu. Guvernul Italiei oferă 25 de miliarde de euro familiilor şi firmelor afectate de COVID-19. În acelaşi scop, Franţa a alocat 45 de miliarde de euro.
loading...

Lasă un comentariu