Ziua Vizitatorilor Distinşi, la exerciţiul internaţional „Scutul de Foc 2019” (FOTOREPORT)

La Centrul de Instruire al Armatei Naţionale a avut loc Ziua Vizitatorilor Distinşi, organizată în cadrul exerciţiului internaţional „Scutul de Foc 2019”. La eveniment au fost prezenți oficiali militari şi civili din Republica Moldova, România şi Statele Unite ale Americii.

Activitatea a demarat cu un briefing de informare despre scenariul exerciţiului. Oaspeţii au asistat la o demonstraţie de trageri din armament de infanterie şi sisteme de artilerie şi au vizitat mai multe locuri de instrucţie. Programul evenimentului a cuprins şi salturi cu paraşuta de la înălţimea  de 350  de metri, executate de militarii Batalionului cu Destinaţie Specială al Armatei Naţionale.

Prezent la Ziua Vizitatorilor Distinşi, ministrul Apărării Pavel Voicu a menţionat că pentru Armata Naţională este o onoare să fie gazda  „Scutului de Foc” pentru al cincilea an consecutiv, exerciţiu a cărui obiectiv este testarea interoperabilităţii trupelor, instruirea efectivului militar în contextul profesionalizării instituţiei de apărare şi pregătirea pentru participare în operaţiuni de menţinere a păcii.

„Pentru Guvernul Republicii Moldova avansarea reformei  în sectorul de apărare este o prioritate, iar această reformă poate fi realizată doar cu o armată pregătită,  încadrată cu militari  profesionişti. În aceste condiţii, noi am ales să investim în instruire, în pregătirea trupelor şi acest lucru poate fi demonstrat de numărul exerciţiilor care în ultima perioadă s-au majorat considerabil” a spus ministrul Apărării.

Pavel Voicu a adăugat  că obiectivul  armatei moldoveneşti este să participe  cu un număr cât mai mare de militari în operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii, obiectiv care poate fi realizat doar prin instruiri comune cu partenerii.

„Ne bucurăm de fiecare dată când avem posibilitate să ne antrenăm. Astăzi militarii participanţi au executat impecabil misiunile şi au demonstrat că pot acţiona împreună şi sunt interoperabili”, a specificat ministrul Apărării.

În acest sens, şeful instituţiei de apărare de la Chişinău  a mulţumit militarilor din România şi SUA că s-au alăturat şi în acest an instruirii la „Scutul de Foc” şi Guvernelor celor două ţări pentru cooperare şi asistenţă în  pregătirea trupelor.

„Scutul de Foc 2019” se desfăşoară în perioada 16-20 septembrie curent, la exerciţiu antrenându-se peste o mie de reprezentanţi ai structurilor de forţă din Republica Moldova şi militari din România şi Statele Unite ale Americii. Scopul antrenamentelor este pregătirea subunităţilor Armatei Naţionale şi creşterea interoperabilității militarilor din ţările participante.

 

Lasă un comentariu