Ziua Vinului la Comrat. Bucate alese şi vinuri selecte, expuse de Autonomie

Embed:

Sărbătoare mare la Comrat. Vinul este cinstit astăzi de găgăuzi în cadrul unui festival organizat în autonomie. Evenimentul din piaţa centrală a Comratului a adunat mii de oameni, dornici să guste din licoarea lui Bachus, dar şi din bucatele tradiţionale. Ansamblurile folclorice din regiune au încântat oaspeţii cu muzica şi dansuri populare.

Vedetele sărbătorii au fost vinificatorii din regiune. Pe lângă tulburel, cu ocazia sărbătorii, aceştia s-au lăudat şi cu vinuri alese.

"Acest vin nou îl turnăm în sticle de jumătate de litru. Vinul este foarte consistent şi conţine multe vitamine. Sunt necesare doar de trei linguriţe de astfel de vin pentru a ridica imunitatea", a spus Mihail Orzia, vinificator.

Cei mai buni vinificatori au fost premiați. Vinurile au fost condimentate cu bucate tradiţionale, inclusiv cu vestitele ghiozlomele, plăcinte gătite cu brânză de oi.

"Se face din aluat şi apoi se pune brânza. Facem multe, pentru că oamenii vor cu toţii să guste", a spus o femeie.

"Sunt bucate tradiţionale. La fiecare sărbătoare noi le pregătim, cu brânză, pentru că aşa e mai gustos. Mai punem ou, smântână şi le coacem. Iubesc aceste bucate nu doar găgăuzii, dar şi alte etnii", a spus o altă femeie. 

În orele amiezii, în centrul Comratului s-au adunat câteva mii de oameni, printre care şi vizitatori de peste hotare, preponderent din Rusia.

"Sărbătorile noastre sunt foarte frumoase. Mie îmi plac foarte mult. Oamenii iubesc această sărbătoare", a spus o femeie.

"Eu cred că în Găgăuzia este cel mai bun vin. Pentru că eu sunt de aici şi lucrez în această sferă", a spus un bărbat.

"Sărbătoarea este foarte frumoasă şi interesantă, deoarece ne dă o bună dispoziţie", a spus un bărbat.

"Vinul este foarte bine făcut, au lucrat specialişti. Sărbătoarea este foarte frumoasă", a spus un alt bărbat.

Startul sărbătorii a fost dat de guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah. Aceasta a îndemnat invitaţii să se distreze şi să profite de ospitalitatea localnicilor.

"Dragi oaspeţi, primiţi plăcere de la sărbătoare, gustaţi din vin, gustaţi mâncarea noastră, încercaţi să iubiţi regiunea şi veniţi să dezvoltaţi zona. La noi trăiesc oameni muncitori, ospitalieri şi deschişi", a spus Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei.

Printre invitaţi a fost şi şeful statului Igor Dodon, care s-a ales cu un cadou: o bundiţă tradiţională.

Delegaţia parlamentară a fost condusă de viceprședintele Legislativului, Vladimir Vitiuc.

"Avem mulţi vinificatori în ţară, iar fiecare etnie are ceva specific. După părerea mea, vinul din Găgăuzia are ceva deosebit. Asta se datorează faptului că puteţi păstra tradiţiile moştenite de la strămoşii voştri", a spus Vladimir Vitiuc, viceprședintele Parlamentului.

În Găgăuzia, Ziua vinului este la cea de-a 12-a ediţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu