Ziua Victoriei şi a Europei a început cu depuneri de flori la complexul Memorial "Eternitate" (FOTO)

În întreaga ţară au loc astăzi manifestări dedicate Zilei Victoriei şi Zilei Europei. Acestea au început dimineaţă cu depuneri de flori la complexul Memorial "Eternitate".

Oficiali şi zeci de oameni au adus un omagiu veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial şi celor care au căzut pe câmpurile de luptă.

"Astăzi este o zi în care noi și sărbătorim, și comemorăm. Comemorăm victimele și toți cei care s-au sacrificat viața, sănătatea pentru viitorul generațiilor care au urmat. Nu ar fi existat Europa, nu ar fi existat Ziua Europei, dacă nu exista Ziua Victoriei", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În amintirea eroilor căzuți în lupte au fost trase salve de foc.

Și premierul Pavel Filip le-a mulțumit veteranilor pentru pentru curajul şi sacrificiul de care au dat dovadă. Totodată, prim-ministrul a menționat că Moldova este astăzi într-o sărbătoare dublă, iar acest lucru ne face mai puternici și mai determinați să luptăm pentru valorile și idealurile care animă Ziua de 9 mai. Anume această zi ne invită să nu uităm niciodată lecțiile trecutului și să privim cu încredere la viitorul nostru.

Veteranii îşi amintesc cu lacrimi în ochi şi durere de anii de război. Anastasia Cotova are 93 de ani, femeia a mers în calitate de asistent medical când avea doar 17 ani. Astăzi a venit la complexul Memorial "Eternitate" împreună cu fiica sa.

"Cel mai greu era să vădă că tinerii mureau şi strigau ajutor, ajutor. Intestestinele erau pe pământ şi striga să-l ajut, pentru că avea trei copii", a spus veteranul Anastasia Cotova.

"Îmi amintesc noaptea, când a fost semnat acordul privind sfârşitul războiului. Asta a fost o bucurie nemaipomenită. Regret că foarte mulţi dintre prietenii mei au murit".

"Este o sărbătoare mare pentru mine, pentru noi toţi, pentru întreg popor. Războiul era foarte dur şi sângeros".

- Era groaznic, nu trebuie să spun că nu mi-a fost frică, mi-a fost frică.
- Câţi ani aţi a avut cât a început războiul?
- 17.

După depunerile de flori, mii de oameni au mers de la complexul Memorial "Eternitate" în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde are loc un concert grandios.

Citeşte şi: CONCERT GRANDIOS în PMAN de Ziua Victoriei şi Ziua Europei. 50.000 de oameni, prezenţi la eveniment (FOTO/LIVE VIDEO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu