Ziua tăcerii în Ucraina. Ţara se află în pragul alegerilor parlamentare anticipate

Embed:

Liniştea ar trebui să se lase astăzi peste Ucraina, cel puţin pe plan politic. Este ziua tăcerii, în pragul alegerilor parlamentare anticipate. Candidaţii şi-au spus cuvântul, iar oamenii mai au o zi de răgaz în care să se gândească bine în mâinile cui încredinţează viitorul ţării. 

Pregătirile sunt în toi la secţiile de votare din Ucraina. Aproape 32 de milioane de alegători vor putea merge la urne. Mulţi dintre ei sunt optimişti şi cred într-un viitor mai bun.

"Am aşteptări mari, nu doar pentru mine, dar pentru întregul popor, pentru tineri, pentru oamenii energici. Totul va fi bine, totul va fi minunat la noi. Cred că trebuie să fim insistenţi, muncitori şi să nu pierdem timpul", a zis un bărbat.

Există, însă, şi foarte mulţi alegători care nu cred că scrutinul va aduce schimbări spre bine.

"Poate vor veni oameni noi, dar totul va rămâne la fel ca până acum. Sunt doar oameni care se ascund după cuvinte mari precum "Eu iubesc Ucraina", a declarat o femeie.

Jumătate dintre cei 450 de membri ai Radei Supreme vor fi aleşi în baza sistemului proporţional. Pentru a ajunge în legislativ, un partid trebuie să acumuleze cel puţin 5 la sută din voturi. Cealaltă jumătate va fi aleasă în baza sistemului uninominal. În cursă s-au înscris 29 de partide, precum şi 3.556 de candidaţi care vor concura pentru mandatele oferite regiunilor de unde vin.

Sondajele arată că, pentru prima oară în istoria Ucrainei postsovietice, Rada ar putea fi dominată de forţe proeuropene. Cele mai multe voturi le-ar putea obţine blocul condus de către preşedintele Petro Poroşenko. Asta şi pentru că alegătorii care votează în mod tradiţional pentru partidele proruse nu vor merge la urne. Este vorba despre cele aproape 5 milioane de persoane care locuiesc în Crimeea, anexată de Rusia, precum şi în localităţile controlate de separatişti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu