Ziua tăcerii în Franţa. Persoanele care vor face agitaţie electorală riscă o amendă de până la 75.000 de euro

Embed:

Astăzi este Ziua tăcerii în Franţa. În ajunul primului tur al alegerilor prezidenţiale, candidaţii pentru fotoliul de la palatul Elysee nu au voie să facă agitaţie electorală, iar sociologii să realizeze sondaje de opinie. Cei care nu vor respecta legea, riscă o amendă de până la 75.000 de euro.

Deşi aspiranţii la funcţia de preşedinte al Franţei sunt constrânşi să păstreze tăcerea în această zi, bloggerii francezi au găsit o modalitate inedită de a ocoli legea prin intermediul unor mesaje codificate. De exemplu, "echipa Ţărilor de Jos conduce meciul împotriva Ungariei", înseamnă că Hollande, candidatul socialist, al cărui nume în franceză coincide cu denumirea ţării, Olanda, câştigă în faţa lui Nicolas Sarkozy, care este de origine maghiară.

Presa franceză scrie că atât Francois Hollande, cât şi actualul lider de la Paris, îşi vor petrece ziua în familie. Ieri, Sarkozy a participat la ultima sa întâlnire electorală înainte de scrutinul de duminică.

"Uniţi-vă! Mobilizaţi-vă! Făceţi-vă auziţi! Nu vă lăsaţi reduşi la tăcere! Insistaţi asupra victoriei! Veniţi să votaţi duminică!", îndeamnă actualul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy.

În cursa electorală s-au înscris 10 candidaţi, iar dacă niciunul din ei nu va acumula 50 la sută din voturi, pe 6 mai va fi organizat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu