Ziua tăcerii dinaintea alegerilor ar putea fi eliminată din legislație. Ce spune Andrian Candu

Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău a fost finalizat, iar la baza lui stau concluziile rezultate din colaborarea eficientă pe această platformă între Parlament și societatea civilă. A anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o postare pe pagina sa de facebook.

"Comisia juridică a luat în considerare recomandarea de a anula restricția de agitație electorală în ziua tăcerii și ziua votului, ca să nu mai servească pretext pentru anularea alegerilor în raportul său cu privire la invalidarea alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Printre aspectele desfășurate în raport, aș evidenția și faptul că anularea rezultatelor alegerilor în practica electorală a Republicii Moldova nu este fără precedent (cel puțin 32 de cazuri de anulare a alegerilor pe diverse motive au fost înregistrate anterior) și că există o diferență sensibilă între îndemnul la vot și agitația electorală.", a precizat şeful Legislativului.

Potrivit raportului, ziua tăcerii nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

"Apreciază decizia comisiei parlamentare de a lua în considerare propunerea Asociației Promo-LEX și a altor parteneri de dialog de a exclude din lista faptelor ilicite/restricțiilor asupra agitației electorale în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor, întrucât practica internațională nu este una unitară, iar într-un șir de state cu democrații consacrate introducerea în legislația electorală a prevederilor privind ziua tăcerii au fost considerate drept încălcare a dreptului la exprimare și declarate neconstituționale", a subliniat preşedintele Parlamentului.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

În același timp, se constată că decizia de anulare a alegerilor locale a avut cel puțin 32 de precedente în Republica Moldova în ultimii 19 ani, conform statisticii Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, analiza și datele recepționate de Comisia juridică numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice.

Amintim că pe 12 iulie Parlamentul a adoptat Hotărârea cu privire la efectuarea unei analize ample, evaluări şi expertize a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, prin care a împuternicit Comisia juridică, numiri și imunități să efectueze o expertiză a legislaţiei electorale în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor de socializare, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu