ZIUA TĂCERII. Concurenţii electorali NU se mai pot duela, iar cei care încalcă legea vor fi AMENDAŢI

Embed:

Astăzi este Ziua Tăcerii. Concurenţii electorali nu se mai pot ”duela” decât în afişe, pliante, panouri stradale sau în spaţiul virtual. Legislația interzice agitația electorală și apariția candidaților la emisiuni.

De asemenea, pretendenții la fotoliul de președinte nu mai pot să cheltuiască bani din fondurile lor electorale.

Orice încălcare este sancționată cu amendă de până la 400 de lei pentru persoane fizice și de până la o mie de lei pentru candidați.

"Este interzisă agitaţia electorală în ziua imediat anterioară zilei votării şi în ziua votării. De aceea îndemnăm membrii societăţii în cazul când vor fi martori ai acestor acţiuni, sau vor fi în cunoştinţă de cauză. Să sesizeze atât autoritatea locală din teritoriu, cât şi organul poliţiei, pentru a interveni şi a documenta eventualele abateri", a spus şeful Direcţiei Securitate Publică IGP, Marin Maxian.

Iar ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a precizat că peste 4.000 de polițiști vor asigura securitatea și ordinea publică în ziua scrutinului

"Noi vom asigura securitatea, paza buletinelor, inclusiv şi securitatea pe durata alegerilor. Garantez doar una, că noi vom fi corecţi şi vom acţiona exact în conformitate cu legislaţia. Şi vom face tot posibilul să nu provocăm sau să fim implicaţi în careva provocări", a spus Alexandru Jizdan.

Astăzi, până la ora 18:00, și mâine până la ora 15.00, alegătorii care nu pot să se prezinte la secția de votare din motive de sănătate pot solicita urna mobilă.

Pentru aceasta, ei trebuie să depună o cerere în scris la secția de votare și să anexeze certificatul medical. Persoanele cu dizabilităţi de vedere pot formula verbal o astfel de solicitare.

Alegătorii care și-au schimbat locul de reședință vor putea vota la orice secție de votare, însă doar în baza unui certificat eliberat de biroul electoral de circumscripție.

Documentul a putut fi obținut până astăzi, la ora 15. După vot, certificatul va rămâne la biroul secţiei de votare şi va fi anexat la lista suplimentară. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu