Ziua Științei, marcată la Muzeul Naţional de Istorie. Circa 40 de instituţii ştiinţifice s-au lăudat cu cele mai noi invenţii (FOTO)

Embed:

Au încercat să provoace un cutremur, au urmărit cum se răspândesc bacteriile şi chiar au aprins o flacără fară a folosi chibrituri. Astfel a fost sărbătorită Ziua Științei, la Muzeul Naţional de Istorie. Circa 40 de instituţii ştiinţifice s-au lăudat cu cele mai noi invenţii din domeniul chimiei, biologiei, astronomiei şi şi-au deschis laboratoarele pentru vizitatori. Toate activităţile au fost gratuite şi au avut scopul de promova ştiinţa.

Muzeul Naţional de Istorie s-a transformat într-un adevărat orăşel ştiinfiţic, unde specialiştii de la Grădina Botanică au adus levănțică clonată în laborator. Astfel, această plantă este în floare chiar şi iarna.

"Avem prezentate plante cultivate prin cultura in vitro. Ce înseamnă asta. Noi obţinem material săditor din părţi estimale, din celule sau din alte organe a plantei şi obţinem plante devirozate", a afirmat şefa de laborator la Grădina Botanică, Nina Ciorchină.

Iar biologii şi-au adus colecţia de peste şase mii de bacterii, benefice omului, precum şi câteva microscoape pentru cei curioşi.

"În colecţie se depozitează microorganismele, care într-adevăr sunt utile care pot fi utilizate în diverse tehnologii, fiecare dintre ele sunt unice. Spirulina platensis, care e vestită în toată lumea, în baza cărei se fac diferite preparate medicamentoase. Bacteriile din care preparăm vinurile şi pâinea", a menţionat vicedirectorul Institutului de Microbiologie, Oleg Chisăliţa.

Însă privirile tuturor au fost atrase de o colecţie de pietre rare şi semipreţioase, aduse din toate colţurile lumii. Cuarț, Floarea de Mină, ametist şi Piatra Lunii, sunt doar câteva dintre nestematele prezentate.

"La noi există o colecţie de minerale şi roci nu numai din Moldova, dar şi din mai multe regiuni ale lumii, fie Iacutia, avem şi din Africa de Sud. Cea mai preţioasă să-i spunem aşa este piatra lunii. În urma procesului vulcanic se formează", a spus geologul, Valeriu Cebotaru.

Știința le-a părut atractivă nu doar copiilor, dar şi maturilor, care au participat la diverse experimente.

"Îi învaţă să gândească în mod ştiinfiţic, să cunoască mai bine lumea înconjurătoare şi să se pregătească de  viitor, să-şi aleagă o profesie, care este legată cu tehnică, de ce nu".

- E interesant!
- Ce îţi place cel mai mult?
- Mi-a plăcut că dacă pui un gaz într-un fel de acid se face spumă, şi dacă dai cu bricheta îi spuma ceea, se face foc!

"Am reuşit să văd drone mari, elecoptere mari, cu telecomandă".

În acest an, Ziua Științei se află la cea de-a noua ediţie, iar la eveniment au participat 39 de instituţii ştiinţifice din ţară.

loading...

Lasă un comentariu