Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil: 100 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc onomastica

Embed:

Peste 100 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe stil vechi. Este sărbătoare pentru 83 de mii de bărbaţi şi aproximativ 18 mii de femei. De asemenea, în peste 200 de localităţi se sărbătoreşte hramul.

Îngerii Mihail şi Gavriil sunt consideraţi de creştinii ortodocşi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai. În viziunea biblică, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeieşti. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Isus. Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În popor se spune că el poartă cheile raiului. Tot din tradiţia populară aflăm că cei doi sfinţi asistă la judecata de apoi, sunt patroni ai oilor şi aduc ultimele zile calde din an. Potrivit calendarului popular, în perioada dintre sărbătoarea celor doi Arhangheli şi Crăciun există câteva zile succesive de vreme frumoasă, numite "vara iernii".

Creştinii ortodocşi merg în această zi la biserică şi, conform tradiţiei, fiecare trebuie să aprindă câte o lumânare, care îi va fi "lumina de veci" în lumea de dincolo.

Potrivit statisticilor, în Moldova peste 73.000 de bărbaţi se numesc Mihail, peste 5.800 - Mihai, mai bine de 2.900 - Gabriel, 1.095 - Gavril, iar 50 poartă prenumele Gavriil. 12.000 de moldovence se numesc Mihaela şi alte 5.900 - Gabriela.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu