Ziua Profesorului în Moldova! De la flori, ciocolate şi suvenire, la strânsul banilor în plic

Pregătirile pentru Ziua Profesorilor sunt pe ultima sută de metri, iar părinţii au intrat în febra emoţiilor. Pentru a se asigura că sărbătoarea va fi cu mulţumire pe măsură, mămicile au pornit colectarea banilor pentru a cumpăra cadouri dascălilor. În şcolile din Capitală, părinţii adună între 50 şi 200 de lei. Unii spun că o fac de bunăvoie, iar alţii, de frică. 

În această perioadă reţelele de socializare abundă cu mesajele părinţilor indignaţi de faptul că trebuie să adune bani pentru a cumpăra cadouri profesorilor.

"A venit un copil în clasă şi a spus că: "Mama mea a spus să dăm câte 50 de lei", la care fiica mea s-a indignat, nu avrut să dea bani, dar până la urmă, la vreo 3 zile îmi spune: "Mama, eu am dat bani". Ceea ce punem în plic îi aparte, plus lista elevilor şi încă 10 lei aparte",a spus mama unui elev.

Un părinte ne-a povestit că după ce anul trecut a refuzat să dea bani pentru cadoul profesorului, copilul a fost pedepsit.

"Eu nu am achitat pentru ziua profesorului la administraţie. Şi în acest mod, copilul meu a avut de suferit. A fost pus cu mâinile la ungheri, i-a fost interzis să se mişte stând lipită de perete, pereţii sunt reci. Pentru mine deja a fost un stres, copilul, uneori, nopţile se trezea plângând. "

Despre banii colectaţi în anunul sărbătorilor ne-a povestit şi elevii.

"Copiii: Era comitetul clasei şi comitetul strângea câte 100-200 de lei. Cumpăram flori, ciocolate ceva, un buchet mare. Dacă mai rămâneau bani, apoi îi împărţeau."

"La noi fiecare clasă strânge diferit pentru că fiecare clasă are profesorul ei. Flori, ciocolate, de exemplu într-un an, noi am făcut portret cu diriginta noastră."

Potrivit Direcţiei Educaţie din Chişinău, profesorilor li s-a interzis să accepte cadouri, bani sau alte bunuri din partea elevilor pe care îi învaţă.

"Cadrul didactic nu are dreptul să primească niciun cadou din partea fie a părintelui, fie a copilului, este interzis înclusiv în Codul Educaţiei sunt trimiteri în segmentul respectiv. Instituţia de Învăţâmânt ca şi instituţie poate primi donaţii", a spus şeful-adjunct, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport, Viorica Negrei. 

Potrivit părinţilor, de ziua profesorului, elevii cel mai des le aduc în dar dascălilor flori, bomboane, dar şi plicuri cu bani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu