ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Cele mai spectaculoase fenomene ale naturii (VIDEO)

Ziua Pământului 2016. Uneori, lumea modernă ne poate da sentimentul că nu există o legătură între noi şi diverse fenomene ale naturii, scrie sfatulparintilor.ro. Cu toate acestea, nu de puţine ori suntem surprinşi de evenimentele neobișnuite care ne aduc aminte de puterea imensă de creaţie şi, în acelaşi timp, de distrugere a naturii. Google sărbătorește ZIUA PĂMÂNTULUI 2016 cu o serie de imagini din mai multe colțuri ale Planetei Albastre.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016, motive să nu uităm de planetă

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des, potrivit Wikipedia.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Migraţia fluturilor Monarh

Fluturii Monarh oferă unele dintre cele mai frumoase privelişti din lumea animalelor. Individual au un colorit portocaliu şi negru, însă când migrează în masă, aetul se umple de culoare. Insectele străbat, în zbor, o distanţă lungă şi acoperă o bună parte din America de Nord. Migraţia este impresionantă şi datorită fragilităţii insectelor. Nu toţi fluturii Monarh reuşesc să ajungă la destinaţie, doar una din cinci gene­raţii rezistând acestui proces de migrare către zonele cu tempera­turi calde.

 

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Gheizerele

Gheizerele sunt o demonstraţie spectaculoasă a puterii naturii. Gheizerele sunt izvoare naturale care degajă în mod intermitent o coloană de aburi şi apă fierbinte pe care o aruncă cu putere în aer datorită aburului care se acumulează în camerele subterane. Deşi se întâlnesc în multe părţi ale lumii în Parcul Naţional Yellowstone, Wyoming, SUA se găseşte unul cel mai înalt gheizer de pe pământ, Steamboat care aruncă apa până la 90 de metri în aer. Ca orice fenomen natural, gheizerele sunt imprevizibile şi pot fi foarte periculoase în cazul în care o persoană se apropie prea mult.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Noctiluca Scintillans (vezi video)

Chiar dacă un mănunchi de alge nu pare cine ştie ce, lucrurile sunt diferite când vorbim despre Noctiluca scintillans care este una dintre minunile mărilor. Când sunt deranjate aceste organisme încep să lumineze în culoare albastră. Ceea ce poate crea o experienţă ciudată înotătorilor.

 

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Vârtejurile de foc

Tornadele sunt evenimente înfricoşătoare iar dacă adăugăm şi focul vor deveni şi spectaculoase. Vârtejurile de foc apar atunci când are loc combinaţia potrivită a condiţiilor climatice. Sunt deosebit de periculoase se învârt şi în afara zonei de incendiu, unde cauzează devastări şi moarte pe o rază ce nici nu este lovită de căldură sau flăcări.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Stâlpi de lumină

Fenomenul are loc atunci când vreme este foarte rece, iar cristalele de gheaţă sunt suspendate în atmosferă.

Stâlpii de lumină sunt vizibili atunci când lumina reflectă cristalele de gheaţă, fie de la soare, fie de la lună sau pot fi create artificial de om. Noi nu vedem cristalele de gheaţă ci doar lumina reflectată de acestea care ne lasă senzaţia de stâlpii de lumină.

Oamenii de știință estimează că vârsta Pământului este de 4,5 miliarde de ani. Ziua lui este sărbătorită însă de doar 46 de ani.

Google sărbătorește ZIUA PĂMÂNTULUI cu un doodle prin intermediul căruia călătorești în cinci regiuni ale lumii.

Cinci medii naturale sunt surprinse în imaginile pe care fiecare utilizator le primește aleatoriu la deschiderea paginii: tundra, pădurea, savana, deșertul și reciful de corali.

Odată cu acestea, pot fi văzute și cinci animale: ursul polar, vulpea, elefantul, broasca țestoasă și caracatița.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu