Ziua Națională a României. Peste 3.000 de militari şi aeronave vor defila în Piața Arcului de Triumf (FOTO)

Embed:

Românii sărbătoresc astăzi Ziua Națională, instituită în cinstea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Cu această ocazie, în Piața Arcului de Triumf din București, va avea loc o paradă în cadrul căreia vor defila peste trei mii de militari precum și sute de unităţi de tehnică, dar și 50 de aeronave.

Alături de ostașii români vor defila și soldați din alte țări precum Marea Britanie, Italia, Germania, Polonia și Republica Moldova. O ceremonie va avea loc și la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din capitala română, unde președintele Klaus Iohannis va depune flori.

Evenimentul va fi marcat în toate orașele mari de peste Prut, unde vor fi organizate peste 250 de festivități în aer liber, la care sunt aşteptaţi să participe mai bine de un sfert de milion de români. Ziua de 1 decembrie este dedicată Marii Uniri a Principatelor Române.  

Atunci, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România, Basarabia fiind deja în componenţa României, după ce Sfatul Ţării a votat Unirea pe 27 martie 1918. 

Ziua Națională a României va fi marcată și la Chișinău. Astăzi, în premieră, pe bulevardul Ștefan cel Mare va fi desfășurat un tricolor, care va avea lungime de un kilometru. Participanţii la eveniment vor merge în marș până la Amabasada României. Manifestaţia este organizat de Asociaţia "Onoare, Demnitate şi Patrie".

Dimineață, la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Capitală va fi oficiată slujba divină, la care vor participa reprezentanții Ambasadei Române în Republica Moldova și ai liceelor "Gheorghe Asachi" și "Vasile Alecsandri".

Ulterior, începând cu ora 15:00, doritorii pot vizita Muzeul Național de Etnografie, care a pregătit un program de poezii, romanțe și cântece pe versurile poeților naționali. Programul are genericul „Suntem un singur popor – de la munte până la mare!”


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu