Ziua Naţională a României - motiv de dispută

Embed:

Ziua Naţională a României a stârnit discuţii aprinse printre invitaţii emisiunii Fabrika. Pentru unii, această sărbătoare este importantă, în timp ce alţii o consideră doar o zi relevantă doar pentru statul vecin.

"Pentru mine Ziua Naţională a României este cea mai importantă sărbătoare. Această zi semnifică apogeul luptelor seculare de reîntregire a neamului românesc. Noi, am avut această poziţie care a fost puternic disputată între marele puteri învecinate. Nu am reuşit să formăm un stat unitar, aşa cum au făcut-o alţii mai devreme. Românii s-au unit prin dans, horă şi muzică", a declarat istoricul Ion Varta.

Şi pentru preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, Ziua Naţională a României este o sărbătoare semnificativă: "1 decembrie este sărbătoarea naţiunii din care fac parte. Este o zi de înaltă stare sufletească. Noi vom fi mai devreme sau mai târziu, în componenţa României".

De asemenea,Vitalia Pavlicenco afirmă că dreptul la identificare este unul fundamental în Republica Moldova, iar ziua de 1 decembrie nu este una care să dezbine societatea moldovenească.

De altă părere este, însă, istoricul şi politicianul Victor Stepaniuc: "Pentru mine nu e sărbătoare, este o sărbătoare pentru statul vecin. Întotdeauna, în urma unirilor, au avut de pierdut moldovenii. Au pierdut limba, cultura, neamul".

Preşedintele clubului Voievod, Nicolae Pascaru, susţine poziţia politicianului Victor Stepaniuc declarând că această zi nu înseamnă nimic mai mult decât Ziua Naţională a României.

Totodată, Nicolae Pascaru declară că dna Pavlicenco promovează românismul agresiv: "Dvs aveţi un ordin al României. Pentru dvs tinerii merg la comsomolişti, pentru că promovaţi românismul agresiv, primiţi bani din Guvernul Român. Aici nu e România e R. Moldova şi respectaţi acest stat".

"Românii se simt liber în Moldova, iar noi moldovenii stăm cu mâna întinsă, o să muncim pentru statalitate ţării noastre şi o să scăpăm de dvs. Niciodata nu veţi intra în Parlament", a punctat Pascaru.

Amintim că România marchează astăzi Ziua Naţională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu