Ziua Naţională a Portului Popular, sărbătorită în mai multe raioane din ţară. Cum au celebrat oamenii

Embed:

Ziua Naţională a Portului Popular a fost sărbătorită astăzi în 20 de raioane şi în Autonomia Găgăuză.

În nordul ţării, la Edineţ, sărbătoarea s-a început cu o paradă a straielor naţionale, iar la Sud evenimentul s-a desfăşurat la Avdarma, unde au fost prezentate costume ale minorităţilor etnice. Cei prezenți au avut parte de expoziții, târguri de artizanat și ateliere de creație.

De Ziua Portului Popular, la Edineţ, au participat grupuri folclorice şi cetăţeni de rând din patru raioane.

Moldovenii din satul Parcova, raionul Edineţ, au venit în costume populare brodate în trei culori: negru, cafeniu şi verde, care simbolizează pământul, toamna aurie şi veşnicia. Ei au prezentat un ritual vechi numit Drăgaica, ce prezice un an roditor.

"In ziua aceasta fetele îşi pun coroniţe de sânzâiene, care le aduce noroc şi voie bună, printre care este principala drăgaică, sânzîiana, cae pune în cap spice cu sânzâienee, care aduce roadă anului care a venit", spune o femeie.

Costumul bărbaţilor din satul Lipnic, raionul Ocniţa, este compus din mai multe elemente. Cămaşă, numită tunică, este brodată în negru cu roşu şi este încinsă cu un brâu.

"Brâul absolut zonei de nord corespude, are lungimea de 2,5 m, lăţimea 10 cm, dungi colorate pe lungime, flanjuri de vreo 15 cm lungime, la capăt, astea sunt detaliile pe care le păstrăm, se spune din bătrâni că aşa erau", spune un bărbat.

Tot aici a fost organizată o expoziţie a portului popular.

Această femeie şi-a expus primele haine tradiţionale, pe care le-a cumpărat la vârsta de 15 ani.

"Am fost la colhoz şi am furat răsărită şi am vândut-o şi am cumpărat romancuţă şi basma iata aşa ia", spune o doamnă.

Primarul din Edineţ spune că în această zi, în localitate, au fost prezentate porturile populare ale mai multor popoare.

"Este vorba de ruși, este vorba de ucraineni, este vorba de romi, și în primul rând portul nostru tradițional moldovenesc", spune primarul din Edineţ, Constantin Cojocaru.

Ziua Portului Popular a fost celebrată şi în mai multe localităţi din Găgăuzia. La Avdarma au fost prezentate costumele tradiționale ale mai multor etnii, precum găgăuzi, ruși, ucraineni și bulgari. Unele datează de mai bine de trei sute de ani.

Oamenii au rămas încântați de eveniment. Ei au ascultat muzică tradițională și au dansat, alături de mai multe colective folclorice din regiune.

”Totul mi-a plăcut. Oamenii dansează frumos şi costumele naţionale sunt frumoase. E totul minunat”, a spus o femeie.

"Mulțumim organizatorilor acestui festival. Mie îmi place foarte mult totul, și costumele, și dansurile, și cântecele noastre tradiționale. Totul îmi place foarte mult”, a spus o vizitatoare a evenimentului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu