ZIUA NAŢIONALĂ A AUSTRALIEI. La Sydney au avut loc parade, showuri pe apă şi în cer

Embed:

Australia sărbătoreşte Ziua Naţională. Evenimentele festive s-au concentrat la Sydney, acolo unde se comemorează anual, în această zi, sosirea Primei Flote în Golf în 1788, ridicarea drapelului britanic în acel loc şi proclamarea suveranităţii britanice asupra coastei de est a Australiei.

"Când călătoreşti în jurul continentului nostru, întâlneşti naţiuni ale unor state, triburi, clanuri, care există de peste 60 de mii de ani. Suntem cea mai veche cultură vie a lumii", a spus Yvonne Weldon, oficial australian. 

Prezent la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale, premierul Australiei a profitat de ocazie şi a anunţat că îi va decora pe toţi cei care s-au implicat în stingerea incendiilor de vegetaţie.

"E un semn de recunoştinţă pentru sacrificiul de care au dat dovadă atunci când s-au implicat în lupta cu focul îngrozitor", a zis Scott Morrison, premierul Australiei. 

Nu au lipsit tradiţionalele parade militare şi focurile aruncate din tunuri.

Australienii au fost încântaţi să urmărească şi chiar să filmeze showul impresionant al navelor. Însemnătatea zilei de 26 ianuarie etse contestată de unii australieni. Se consideră că din 1788 s-a început distrugerea culturii indigene de către colonisții britanici. Din acest considerent, comunitatea indigenă organizează anual proteste în timp ce oficialii celebrează cu mare fast Ziua Australiei.

"Astăzi nu este vorba despre o sărbătoare, este o zi de doliu. Să nu uităm ce s-a întâmplat în această zi, 26 ianuarie 1838, masacrul Creek Waterloo."

De Ziua Australiei, autorităţile centrale obişnuiesc să ofere premiile Ordinul Australiei şi Australianul Anului.

loading...

Lasă un comentariu