Ziua Naţională a Actorului: Câte teatre funcționează în Republica Moldova (FOTO)

Embed:

Toată viaţa actorii sunt nevoiţi să se ascundă după măştile rolurilor sale. Totuşi, odată pe an, îşi permit să fie ei însuşi. Se întâmplă de Ziua Naţională a Actorului.

Chiar dacă filmele noastre sunt mai puţin cunoscute în lume, faima teatrului naţional de mai mult timp încoace a trecut peste hotarele ţării. Despre secretele măiestriei profesionale ale actorilor discutăm în reportajul ce urmează.

Chiar şi de ziua lor profesională, actorii Teatrului Dramatic, rus de Stat Anton Cehov sunt nevoiţi să iasă pe scenă. Astăzi au o premieră – piesa Cenuşăreasa. Pentru a-şi etala măiestria, actorii au ales roluri, care nu prea se îmbină cu caracterul şi temperamentul lor.

"În arta teatrală există noțiunea – rolul incompatibil. Actorul este impus să interpreteze un rol, care este opus lui după caracter. El nu înţelege personajul său. Atunci, actorul este nevoit să se schimbe substanţial, să vorbească şi să arate cu totul altfel", a spus actorul Ghenadii Boiarkin.

De obicei, actorii sunt foarte superstițioși. Pentru a evita ghinionul, folosesc diverse ritualuri şi ticuri: păşesc pe scenă cu acelaşi picior, dacă scapă textul piesei – înainte de a o ridica se așază pe ea. Altminteri îi aşteaptă eşecul, cred ei.

O altă problemă – săruturile pe scenă.

"Spre deosebire de filme, săruturile pe scenă sunt mai uşor de imitat. Camera filmează actorii în de aproape şi ei n-au încotro – trebuie să se sărute, mai mult sau mai puţin realist. La teatru e mai simplu: am întors capurile că să nu vadă nimeni feţele şi imităm sărutul", a spus actorul Ghenadii Boiarkin.

În Moldova funcţionează 16 teatre. Anual ele pun pe scenă trei mii de spectacole.

Toate aceste iniţiative şi schimbări să fac de dragul spectatorilor. Din păcate doar 12 la sută din locuitorii ţării frecventează teatrele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu