Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: În Moldova, peste 53 de mii de oameni suferă de cancer

Embed:

Astăzi este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Acestă boală este a doua cauză a mortalității oamenilor, după bolile cardiovasculare.

Potrivit ultimelor date statistice, în Moldova, în 2016, cancerul a luat peste şase mii de vieţi, adică, peste 16 la sută din totalul persoanelor decedate.

Printere cele mai răspândite forme de cancer se numără cel de colon și rect cu peste 13 la sută şi cancerul la sân care constituie şi el aproximativ 13 procente. Şi cel pulmonar şi de piele afectează multe persoane. Aproximativ 10 la sută din numărul total al cazurilor. 

Potrivit statisticelor, cel mai des sunt răpuşi de cancer pensionarii care constituie aproximativ 66 la sută din numărul total. Pe locul doi sunt persoanele apte de muncă - cu peste 33 la sută, iar copiii constituie cel mai mic număr.

Din punct de vedere teritorial, cei mai mulţi bolnavi sunt din raioanele din centrul ţării. Aici, din cauza cancerului au murit peste 1700 de oameni. La fel de afectate au fost şi raioanele din nordul ţării, unde numărul deceselor a depăşit cifra de 1600.

În municipiile Chișinău și Bălți s-au înregistrat 1.562 de cazuri, iar în raioanele de Sud - 988.
 
În Moldova sunt diagnosticaţi cu cancer peste 53 de mii de pacienți. Anual, sunt înregistrate aproape 10 mii de cazuri noi. Cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer sunt suportate de stat, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu