Ziua mondială a rinichiului! Povestea emoționantă a unui băiat care așteaptă o nouă șansă la viață

Embed:

Numărul persoanelor care suferă afecţiuni ale rinichilor, în ţara noastră, creşte în fiecare an. În prezent, 16.000 de copii sunt diagnosticaţi cu boli renale.

În contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, cauzele acestor maladii, dar şi soluţiile pentru reducerea numărului de îmbolnăviri renale au fost în atenţia autorităţilor centrale.

Beniamin este un băiat de 12 ani care suferă de insuficiență renală cronică. Din cauza acestei maladii, organismul său se dezvoltă mai lent. De trei ani băiatul este nevoit să-şi facă în mod regulat hemodializă.

"Am observat că maturii nu sunt așa rezistenți ca dânsul. Uite chiar o doamnă mi-a zis, uite un copilaș rezistă patru ore de proceduri, dar tu nu poți macăr două-trei ore să stai. E răbdător. E bărbat", a spus mama băiatului.

Totodată, femeia a mărturisit că băiatul nici nu poate merge din cauza afecțiunei sale: 

"Sunt nevoită să-l duc în brațe sau în spate. Așa am venit de la Rezina încoace."

În cazul copiilor, boala poate fi depistată mai greu. Simptomele sunt febră, greţuri şi dureri în abdomen.

"Instalarea insuficienței renale cronice poate fi prevenită prin un număr mare de măsuri, cum ar fi un diagnostic precoce antinatal și post-natal a acestor copii, pentru depistarea malformațiilor sau maladiilor ereditare", a precizat viceministrul Sănătății, Valentina Rotaru.

În prezent, în lista de aşteptare pentru a face transplant de rinichi sunt doi copii. Numărul lor ar fi mult mai mare dacă asemenea intervenţii s-ar efectua şi la noi în ţară. 

"Aceste intervenții sunt mai problematice la copii, deoarece ei au o imunitatea mai activă și deci există un risc mai mare ca organul transplantat să fie respins. Totodată din punct de vedere tehnic-chirurgical intervențiile pe copii sunt mai complicate, întrucât vasele sangvine a pacienților minori sunt mai mici", a declarat directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu.

Acum, mama lui Beniamin este nevoită să strângă bani pentru a merge în Rusia pentru operaţie. 

În prezent, peste 210.000 de persoane din ţara noastră care suferă de boli renale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu