Ziua Mondială a Refugiaţilor: Moldova le-a devenit a doua casă

Embed:

În întreaga lume, este marcată astăzi Ziua Mondială a Refugiaților. În timp ce mai multe ţări europene fac faţă cu greu valului de refugiaţi, în Republica Moldova, numărul solicitanților de azil a scăzut de două ori.

Astfel, în timp ce unii vin și pleacă, alții spun că Moldova le-a devenit a doua casă, iar oamenii de aici - adevăraţi prieteni.

Mohanad Khayata are 34 de ani și este originar din Siria. Ca mulţi alţii, el a venit la Chișinău pentru o învăța o meserie.

În anul 2000, Mohanad s-a înscris la facultatea de Stomatologie de la Universitatea de Medicină, iar după ce a absolvit, s-a întors la baştină.

Peste doi ani a revenit să continuă rezidenţiatul, neştiind că nu se va mai întoarce în ţara de unde a venit.

"Războiul din Siria continuă şi în prezent. Situaţia este instabilă, iar oamenilor le este greu. Am venit cu familia în Republica Moldova. Aici am început o viață nouă și deja ne-am obişnuit. La început ne-a fost greu şi mie, și soției.", a comunicat refugiatul, Mohanad Khayata.

Soția lui Mohanad are 19 ani, dar este deja mamă a doi copii. Pentru a le asigura existenţa, capul familiei munceşte în calitate de stomatolog într-un centru medical din Capitală.

Totuşi, el speră ca într-o zi să nu se mai audă focuri de armă şi explozii în țara sa, unde şi-a lăsat rudele și părinții. Între timp, pentru familia Khayata, Moldova a devenit a doua casă.

"Aici e linişte, e bine. Oamenii sunt foarte buni. Am observat că moldovenii sunt binevoitori. În viitor, poate, vom merge acasă măcar să ne vedem părinții, rudelele.", a spus refugiatul, Mohanad Khayata.

Potrivit Biroului Național al Agenției ONU pentru Refugiați, numărul solicitanților de azil în țara noastră a scăzut în ultima perioadă.

"Majoritatea cererilor provin de la persoane care provin din Siria și Ucraina. Anul acesta au fost 30 de cereri, ceea ce o scădere cu 50 la sută, chiar mai mult, decât în anul precedent 2016. Republica Moldova nu a fost și nu este o țară de destinație neapărat pentru refugiați, este mai mult o țară de tranzit.", a afirmat șeful Biroului Național UNHCR pentru Moldova, Traian Țurcanu.

În prezent, în Moldova, sunt în jur de 500 de refugiați.

loading...

Lasă un comentariu