Ziua Mondială a pneumoniei. OMS dorește să sensibilizeze populația cu privire la căile de protejare, prevenire și tratament

Embed:

"Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor!" Acesta este sloganul, lansat de  Organizaţia Mondială a Sănătăţii de Ziua Mondială a pneumoniei, prin care se doreşte sensibilizarea populaţiei lumii cu privire la căile de protejare, prevenire și tratament. În ţara noastră incidenţa prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în 2016 a constituit 751 de cazuri la 1000 de copii, cu 35 de cazuri mai mult ca în anul precedent.

Fiica Alinei Vidraşcu de doar trei ani, este internată în secţia de pneumologie al Spitalului de Copii Valentin Ignatenco. Mama povesteşte că totul a pornit de la o simplă viroză, care deşi tratată cu antibiotice, s-a transformat în pneumonie.

"Ne-am dus la policlinică, au ascultat-o şi parcă mai binişor, se rupea tusea. Am revenit acasă şi parcă era totul bine. Dar când colo, iar s-a ridicat febra noaptea 39,4-39,6."

În aceeaşi secţie se tratează şi o altă fetiţă de trei ani, Alisa. Sursa de infectare ar fi fost la grădiniţa pe care o frecventează copila. După o săptămână de tratament, aceasta se simte mai bine, spune tatăl ei.

"Avem pneumonie, ne-am îmbolnăvit foarte repede, în doar câteva zile a avansat. La momentul actual, soţia mi-a spus că în grupa pe care o frecventa, au rămas doar patru copii din peste 20 de copii, toţi sunt bolnavi, cineva cu pneumonie, cineva cu bronşită."

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu pneumonie sunt înregistrate în perioada rece a anului. Maladia reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii.

"Dacă copilul are tuse care nu trece, se agravează, respiră mai des decât de obicei, face febră, devine neliniştit sau somnolent şi palid, acestea sunt semne care trebuie să îi pună în gardă pe părinţi şi să se adreseze neapărat la medici", a spus şeful Secţiei Pneumonie și Alergologie SCMC "V. Ignatenco", Irina Taraneț.

Tratamentul maladiei se face individual la fiecare copil şi este efectuat în condiţii de spital. Boala poate fi prevenită, dacă părinţii vor respecta câteva reguli simple.

"Noi vorbim de modul sănătos de viaţă, metodele de călire care sunt mai simple pentru părinţi. Vorbim despre alăptarea exclusiv la sân în prima perioada a vieţii, pentru că sunt transmişi anticorpii de la mamă la copil, dar şi vaccinarea antipneumococică, care protejează copilaşii de unele forme grave ale pneumoniei", a spus şeful Secţiei Pneumonie și Alergologie SCMC "V. Ignatenco", Irina Taraneț.

Graţie vaccinului introdus în 2013 împotriva infecției pneumococice, în municipiul Chișinău a scăzut esenţial numărul cazurilor de boli ale aparatului respirator. Astfel, conform datelor statistice incidența prin bacteria pneumococ, la copiii cu vârsta de până la cinci ani, a scăzut de la 32 de procente în 2013, la 3,6 procente, în anul 2016.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu