Ziua Mondială a Inimii: Zeci de oameni şi-au verificat tensiunea arterială şi nivelul de glicemie din sânge

Zeci de oameni au avut posibilitatea să-şi verifice tensiunea arterială şi nivelul de glicemie din sânge. Analizele au putut fi făcute la Spitalul municipal nr. 1 din Capitală. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, care e marcată anual în 29 septembrie.

Svetlana Ciobanu a venit să-și verifice tensiunea arterială, deoarece are în ultimele zile dureri de cap.

”- 120 pe 110 e bine, dar acum simt și după mine că este mărită.

-Ce simțiți atunci când e prea ridicată tensiunea?

- Pulsația capului, la tâmple”, a spus pacienta, Svetlana Ciobanu. 

Și Ion Olăraș a beneficiat de o consultație gratuită. Bărbatul este diabetic, iar vizitele la medic au devenit o obișnuință.

”Deseori venim la doamna și ea ne controlează. Mi-am luat și aparat acasă, dar soția nu prea înțelege, dar fiindcă lucrăm la spital, venim aici și ne controlăm”, a spus pacientul Ion Olăraş.

Anual, la Spitalul municipal nr. 1 circa 40 la sută din pacienți au patologii cardio-vasculare. Medicii spun că modul nesănătos de viață și sedentarismul sunt principalele cauze ale îmbolnăvirii.

”Sunt și factori care nu depind de noi, cum ar fi anii. Este o tendință de îmbătrânire a populației și toate acestea duc la o creștere a numărului de patologii cardiovasculare”, a spus vicedirector al Spitatului municipal nr.1, Ion Arteni.

Pentru cei trecuţi de 40 de ani, specialiștii recomandă investigații medicale anuale, pentru a preveni bolile sistemului circulator.

”Atunci când apar simptome neplăcute în piept, atunci când amorțește mână stângă sau simt un disconfort în piept, trebuie imediat de adresat la medic”, a spus  șeful secției Terapie, Viorel Smolniţchi.

Potrivit Centrului Național de Management în Sănătate, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul moldovenilor. Anul trecut, erau înregistrați peste 76 de mii de oameni bolnavi de inimă, cu circa 15 mii mai mulți decât în 2016.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu