Ziua Mondială a Diabetului: Peste 100 de mii de moldoveni suferă de această maladie

Embed:

Numărul moldovenilor care suferă de diabet este în continuă creştere. Doar anul trecut au fost diagnosticate cu această maladie peste 10 mii de persoane, iar cifra totală a acestora depăşeşte în prezent 100 de mii. Pentru a preveni îmbolnăvirea, doctorii le recomandă oamenilor să-şi măsoare cel puţin o dată pe an nivelul glicemiei.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual la 14 noiembrie. În Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, cu 10 mii mai multe în comparaţie cu anul curent.

Zeci de chişinăuieni au stat la coadă pentru a-şi măsura nivelul glicemiei în sânge. În mai multe instituţii din Capitală au fost deschise, astăzi, puncte de consultaţie gratuită.

Acţiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, iar medicii recomandă cetăţenilor să facă acest test cel puţin odată pe an.

Dis-de-dimineaţă funcţionarii publici, dar şi cetăţenii Capitalei au putut să își verifice glicemia în sediul primăriei. Nu a ignorat acest test nici conducerea municipiului Chişinău.

"Eu îi îndemn pe toţi cetăţenii să meargă să-şi verifice testele sangvine pentru a preveni bolile care pot apărea după o numită vârstă", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Oamenii sunt bucuroși că au putut să primească consultații gratuite, dar și recomandări din partea medicilor.

"Este o acţiune binevenită pentru că nu întotdeauna ai posibilitate să ajungi la policlinică. Puţin la mine îi ridicată, dar e normal, aşa cum trebuie. Dulceaţa nu prea.."

"Îi mărit puţin zahărul. Am lăsat alcoolul şi mănânc dulce. Nu este bine, o să ne mobilizăm, o să ne schimbăm atitudinea. O să ţinem dietă."

Şi angajaţii unui combinat de pâine din Capitală și-au început ziua de muncă cu o consultație medicală. Chiar dacă muncesc într-un domeniu periculos, oamenii spun că au grijă de sănătatea lor.

"Vitamine şi sport din când în când, asta-i tot."

"Ne străduim ceaiul fără zahăr, mai puţin. La timp trebuie adresarea la medic."

"Noi producem produse de patiserie, biscuiţi, o gamă largă de pâine şi evident că muncitorii noştri sunt supuşi riscului. Muncitorii sunt verificaţi, sunt permanent în atenţia medicilor", a spus directorul unui combinat de panificaţie, Boris Andros.

Specialiştii spun că principalele cauze ale îmbolnăvirii sunt alimentaţia nesănătoase, stresul şi stilul de viaţă sedentar.

"Sunt persoane care simt săţietate, slăbiciuni, inapetenţă. La general persoanele pot confunda cu oboseala, de aceea şi este necesar de făcut un screening", a spus medicul epidimiolog, Victoria Stavinschi.

Studenţii Colegiului de medicină şi Farmacie "Raisa Pacalo" din Capitală au susţinut oamenii bolnavi de diabet printr-un flash-mob.

"Pentru maturi cu diabet de tip I - 3 teste pe zi gratis şi pacienţii cu diabet de tipul II - 120 de teste pe an. Este un program foarte vast", a spus preşedintele AO "ProDiab", Boris Golovin.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu