Ziua Mondială a Diabetului, marcată în Capitală. Sute de persoane și-au verificat gratis nivelul de glicemie

Embed:

Cei care au vrut să afle nivelul de glicemie în sânge au avut parte de consultații gratuite astăzi la Spitalul Republican din Capitală.

Peste 400 de persoane au beneficiat de ajutorul medicului, iar patru oameni au depistat că au un nivel mai mare a zahărului în sânge. Acţiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Ion Popa suferă de diabet de mai bine de 16 ani. Abia după ce a aflat că are această boală, a decis să-şi schimbe modul de viaţă:

„Simțeam un pic de slăbiciune și m-am dus la medic. Acesta a depistat că aveam zahărul ridicat.” 

Această procedură este cunoscută tuturor, testarea glicemiei dar și obținerea rezultatelor durează câteva secunde. Astfel, ulterior putem afla dacă avem sau nu probleme cu metabolismul glucidic.

Oamenii sunt bucuroși că au putut să primească consultații gratuite, dar și recomandări din partea medicilor:

„Mi-a dat toate recomandările, ce să fac, ce să mănânc, ce să trec la doctor și am aflat că am trecut de nivelul 6,6 a zaharului în sânge. Totul gratis.” 

„7,3 am și nu-i mare pentru mine, e normal așa, pur și simplu nu trebuie să mâncăm dulce, să nu mă enervez. E bine să vii ca să te controlezi și să știi ce zahăr ai.”

Medicii spun că diabetul este o boală care poate da complicaţii, în cazul în care pacienţii nu au un mod de viaţă sănătos cu un regim alimentar mai strict. O atenţie sporită ar trebui acordată  copiilor, care la fel în ultimii ani devin diabetici.

„Tipul doi de diabet ca o maladie metabolică se întâlnește foarte des la copii.  Copii în ziua de astăzi duc un mod de viață foarte neactiv, au tendință spre obezitate, fac abuzuri de sucuri carbohidrate, de glucide ușoare”, a precizat medicul endocrinolog Natalia Gaibu. 

Și în sediul primăriei oamenii au putut să își verifice glicemia. Astfel, doi medici îți puteau spune imediat rezultatele:

„Nu e dureroasă procedura. Acum sunt aparate performante şi pacientul nici nu simte când face proba pentru glicemie.”

Totodată, zeci de polițiști de frontieră și-au început ziua de muncă cu o consultație medicală. Cei care au prezentat valori glicemice ridicate au fost îndreptați la medici pentru controale minuțioase.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual la 14 noiembrie. În Republica Moldova sunt peste 90.000 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu