Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii. Astăzi se împlinesc 58 de ani de la primul zbor în spațiu

Embed:
"Cerul e negru, Pământul e albastru". Acestea au fost cuvintele rostite acum 58 de ani de primul om care a văzut Pământul din spaţiu. Datorită reușitei sale, Iuri Gagarin a devenit o celebritate la nivel mondial, iar 12 aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii.

În dimineaţa zilei de 12 aprilie 1961, de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, Iuri Gagarin pornea în călătoria spaţială la bordul capsulei Vostok. Misiunea a fost extrem de periculoasă.

"Vă urăm un zbor uşor! Să pornim!"

Călătoria lui Gagarin în jurul Pământului a durat 108 minute. Capsula a făcut înconjurul Pământului şi l-a purtat peste Uniunea Sovietică, Oceanul Pacific, Strâmtoarea Magellan din America de Sud, Oceanul Atlantic şi Africa.

"Lansarea capsulei "Vostok" pe orbită, la bordul căruia se află tovarăşul Gagarin, a fost realizată cu succes. În acest moment, el se simte bine.”

În timpul zborului, la o altitudine ce a variat între 175 şi 380 de kilometri, Gagarin a efectuat prima transmisiune televizată din spațiu. La 27 de ani, cosmonautul a primit numeroase medalii şi titlul de "Erou naţional".

"Sunt un rus obișnuit. La noi în Uniunea Sovietică sunt foarte mulți oameni la fel ca mine. Sunt precum alţi sute de tineri sovietici."
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu