Ziua Mondială a Apei. Moldovenii au testat gratuit calitatea apei pe care o consumă zilnic (VIDEO)

Embed:

Zeci de oameni s-au adunat astăzi în Grădina Publică "Ștefan cel Mare" pentru a testa gratuit apa pe care o consumă zilnic. Ei au marcat în acest mod Ziua Mondială a Apei. Verificările au fost efectuate de specialiştii Centrului de Sănătate Publică împreună cu cei de la "Apă-Canal Chişinău".

Oamenii au făcut cozi la tarabele cu laboratoare unde era verificată calitatea apei.

Un bărbat a venit cu probe de apă din oraşul Criuleni. În urma verificărilor s-a depistat că duritatea apei depăşeşte norma admisibilă.

"Am patru probe din aceeaşi localitate, de la diferite surse şi de la diferită adâncime. 17,7 destul de dură apa", a spus Valeriu Coşcărean, consumator.

"Am dorit şi eu să văd ce apă bem din robinet din Chişinău şi am o fântână la vilă care vreau să văd dacă corespunde normelor", a menţionat o altă persoană.

"Am făcut nu demult fântâna nouă şi am hotărât să verificăm care este stare apei respective pe care noi o consumăm atât pentru agricultură cât şi pentru bucate.- Ce v-au spus aici? Mi-au spus că e puţin cam dură conţine acolo nu ştiu ce, dar va fi bine, fasolele o să fiarbă", a afirmat un bărbat.

Organizatorii spun că scopul acestei acţiuni este de a motiva oamenii să consume apă de calitate.

"Observ din an în an calitatea apei mai ales din fântânile din suburbiile municipiului este de o calitate mai proastă şi aici mă refer şi la indicatorii micro biologici cât şi la cei chimici care nu corespund normelor sanitare", a precizat Luminiţa Suveică, medic-şef la Centru de Sănătate Publică Chişinău.

"Apa care s-a depistat că este poluată va fi luată în laborator şi se vor face investigaţii mai sofisticate, care trebuie condiţii mai sterile, mai speciale, unde se utilizează utilaj calibrat", a explicat Arcadie Rusnac, şef departamentul calităţii Apă-Canal Chişinău.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Capitală, doar 30 la sută din populaţia satelor municipiului Chişinău au acces la apă potabilă de calitate. Situaţia este mai bună în mediul urban unde 93 la sută dintre oameni au acces la surse de apă sigure.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu