Ziua Limbii Române. Oficialii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare

Embed:

Limba Română este sărbătorită astăzi în toată ţara. La Chişinău, programul manifestărilor a început de dimineaţă cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. 

Primii care au venit cu flori au fost membrii partidelor politice.

"Încă nu se simte bine acasă limba română mai este strâmtorată la perete de limba rusă. Dar totuși ceea ce ne-a reuşit nouă în aceşti ani de zile a fost doar că limba română a devenit limbă oficială. Şi cum se spune o limbă vorbim română, o naţiune suntem o ţară să fim", a spus Mihai Ghimpu, liderul partidului Liberal.

Cu flori au venit și angajații Primăriei Capitalei, în frunte cu viceprimarul Nistor Grozavu.

"Am venit cu acel gând, la fel ca în 1989, ca limba română să fie, să rămână la ea acasă. Şi acum putem să ne întâlnim în anumite situaţii când cineva nu vrea să vorbească limba română sau nu recunoaşte că limba română este limba de stat", a spus Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.

Busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor au fost încărcate cu flori. Oameni de cultură, scriitori, dar și simpli cetățeni au omagiat limba română prin cântece și poezii.

"Limba română e foarte frumoasă. E melodioasă. E foarte frumoasă."

"E o sărbătoare de suflet. Limba noi o vorbim, dar câteodată nu prea ținem cont ce vorbim."

"Îi doresc să fie la ea acasă și să nu ne acopere alții. E bine să știi multe limbi, dar trebuie să știi limba ta corectă."

"Să fie veșnică pe glob. Să vorbească toată lumea de la noi din țară limba română. Să o învețe și rușii."

Unii moldovenii recunosc însă, că nu au ce sărbători.

- O vorbesc rău, dar o înțeleg.

- De ce nu o înveți?

- Pot să o vorbesc, dar utilizez mai des limba rusă. În limba română vorbesc doar cu vecinii.

La acțiunea festivă au participat și reprezentanții Guvernului.

"Prin acțiunile pe care le realizează Guvernul și noi ca minister suntem obligați de a promova limba română și a o face mai accesibilă pentru tânăra generație", a spus Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul Culturii.

Programul va continua în această seară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu un concert la care vor evolua interpreţi precum Tania Cerga, Vali Boghean, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Zinaida Julea şi Valentin cu Amelia Uzun. Iar maestrul Eugen Doga va avea un duet de excepţie cu soprana Mariana Bulicanu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu