Ziua Limbii Române. Oficialii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare (VIDEO/FOTO)

Embed:

Sărbătoarea Limbii Române este marcată astăzi în toată ţara. La Chişinău, programul manifestărilor a început de dimineaţă cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a felicitat într-un un mod mai special cetăţenii ţării cu ocazia Zilei Limbii Române. Acesta, alături de familia sa, a recitat poezia "Limba Noastră ".

CITEŞTE ŞI: "La mulţi ani, Limba Română!" Cea mai originală felicitare de Ziua Limbii Române vine de la Andrian Candu şi familia sa

CITEŞTE ŞI: "Cât suflet are un cuvânt" Îmbrăcat în ie naţională, ambasadorul SUA la Chişinău James Pettit recită o poezie în Limba Română (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Când toată lumea sărbătoreşte Limba Română, Dodon celebrează "limba moldovenească"

Şeful statului, Igor Dodon, i-a felicitat pe moldoveni pe o rețea de socializare. El a scris că sărbătoreşte limba moldovenească așa cum este specificat în Constituție, chiar dacă în anul 2013, Curtea Constituţională a luat o decizie fără precedent şi a stabilit că Declaraţia de Independenţă este mai puternică decât Constituţia în chestiunea limbii de stat.

Astfel, sintagma "limba română" a devenit constituţională şi poate fi utilizată în actele oficiale.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: Oriunde ne-am afla în lume, limba pe care o vorbim înseamnă pentru fiecare dintre noi, acasă (FOTO)

CITEŞTE ŞI: Vlad Plahotniuc: "Avem datoria să celebrăm tezaurul culturii noastre și să transmitem mai departe această moştenire"

Cu un mesaj de felicitare pentru cetățeni a venit și liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Politicianul i-a îndemnat să privească spre viitor fără a-și pierde autenticitatea națională.

Președintele PDM a mai menționat că procesul de modernizare a ţării nu trebuie să umbrească simbolurile care ne-au definit istoria și ne reprezintă ca popor.

"Ziua de 31 august ne aminteşte, an de an, că istoria moldovenilor s-a scris în aceeaşi limbă, limba română. Avem datoria să celebrăm tezaurul culturii noastre și să transmitem mai departe această moştenire", a scris Vlad Plahotniuc pe pagina sa de Facebook. 

Locuitorii Capitalei spun că vorbesc limba română, pe care au moștenit-o de la buneii lor.

"Reprezintă țara în care m-am născut și limba în care m-a educat mama, în care mi-a spus că mă iubește."

"Și acum vorbesc. Și pământul acesta tot vorbește românește, numai noi vorbim prostește, deoarece anii 40 ne-au distrus toată națiunea, cultura și au adus ce au adus."

Unii cetățeni sunt indignați însă de faptul că nu toți cei care locuiesc în țară vorbesc limba română.

"Rușii ne calcă în picioare. Au câte 90-80 de ani de când trăiesc aici și ei "scaji po ruski". Eu sunt la mine acasă, vorbesc limba mea dragă."

Manifestațiile dedicate acestei sărbători vor continua pe parcursul zilei cu mai multe evenimente cultural-artistice. Iar seara va culmina cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu