Ziua Libertății Presei. Andrian Candu, la discuţie cu jurnaliştii care protestau în faţa Parlamentului (FOTO/VIDEO)

Embed:

De Ziua Libertății Presei, un grup de jurnaliști a protestat în fața Parlamentului. Aceștia au cerut deputaților să le fie asigurate condiții mai bune de muncă și acces la informații.

În fața manifestanţilor a ieșit şeful Legislativului, Andrian Candu. Şi chiar dacă jurnaliştii au avut obiecţii faţă de deschiderea unor instituţii de stat, aceştia au recunoscut că există şi schimbări pozitive, în special în ceea ce ţine de activitatea Parlamentului. 

"Am punctat problemele care au rămas nerezolvate pe parcursul anului. Chiar dacă am remarcat, pe alocuri, din punct de vedere al legislaţiei, s-au făcut anumite schimbări. Dar oricum, în realitate, încă nu s-au schimbat şi aşteptăm din luna mai schimbarea", a afirmat directorul Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

"În primul rând, vă mulţumesc pentru faptul că aţi apreciat că există un anumit progres faţă de anul trecut. Vedeţi că dacă vorbim de acces în sala plenului a jurnaliştilor şi cameramanilor, lucrul acesta, acum este o libertate deplină şi nu mai sunt restricţii", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a explicat că legislaţia prevede sancţiuni pentru îngrădirea accesului la informaţii, doar că jurnaliştii nu folosesc toate instrumentele pe care le au la dispoziţie.

"Instituţiile statului trebuie în baza legii să dea informaţii. Dacă există aşa cazuri, există şi sancţiuni pentru astfel de cazuri şi trebuie să le sesizăm", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Mergem în instanţă, stimaţi colegi jurnalişti, în cazul în care nu primiţi informaţii de la instituţiile statului, mergem, pentru că acuma, deja, amenzile sunt mult mai mari", a spus directorul Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

În prezent, îngrădirea accesului la informaţii este sancţionată cu amendă de la 750 la 1.250 de lei pentru persoane fizice, iar amenda pentru persoane juridice este de la 1.500 la 2.500 de lei.

Un proiect de lege votat de Parlament în prima lectură prevede majorarea acestor sancţiuni de aproape 10 ori.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu