Ziua Internaţională a Tineretului 2019, marcată la Ialoveni

Embed:
Sunt tineri activi şi vor să schimbe lumea în care trăiesc. Peste o mie de voluntari din toată ţara şi-au dat întâlnire la o pensiune din satul Costeşti, raionul Ialoveni, unde au sărbătorit Ziua Internaţională a Tineretului. Localitatea nu a fost aleasă întâmplător, fiind desemnată Capitala Tineretului în acest an.

Tinerii au putut face schimb de experienţă şi au aflat despre oportunităţile voluntariatului. Unii dintre ei au participat la jocuri intelectuale.

"În iunie 1917 a avut loc congresul scriitorilor din Basarabia, unde s-a decis revenirea la alfabetul latin. În acest timp, la congres, un preot a scris o poezie de 12 strofe. Care este titlul poeziei? Titlul poeziei eu cred că este "Limba noastră-i o comoară". - Cum ţi-ai dat seama? - Pentru că la şcoală am învăţat despre această poezie. "

Alţi tineri au încercat să facă un puzzle imens de peste 180 de piese.

"Trebuie să facem puzzle-ul ca să formăm această imagine cu puzzle-uri diferite, piese mari, şi trebuie să lucrăm toţi împreună ca să reuşim în 15 minute să facem puzzle-ul."

La eveniment, un grup de fete şi băieţi din raionul Ialoveni şi-au scos în vânzare bucatele pe care le-au pregătit, cu scopul de a strânge fonduri pentru implementarea altor proiecte.

"Pizza 20 de lei o bucată, checul pufos 10 lei, mojito avem cu alcool 35, iar fără alcool, 25, iar cafeaua, 15 lei.
- Ce s-a vândut cel mai bine?
- Pizza. Dacă să vă spun serios, aceasta este ultima tavă care ne-a rămas. "

Adriana Corcodel face voluntariat de doi ani şi jumătate în cadrul Organizaţiei "Fondul pentru Tineri" Ialoveni.

"Datorită voluntariatului, ne putem dezvolta multilateral, cunoaştem mai multe persoane, ne putem face noi prieteni."

Tinerii spun că voluntariatul este mai mult decât o metodă de a-ţi petrece util timpul liber.

"Îmi place să particip activ în dezvoltarea societăţii şi voluntariatul este o bună posibilitate pentru asta. "

"Este o activitate care îmi aduce o dispoziţie mult mai bună, mă simt mult mai fericită când ajut mulţi oameni, când sunt utilă. "

Evenimentul a fost organizat de tinerii voluntari din satul Costeşti. Petrecerea a durat până dimineaţă, iar participanţii au dansat până în zori şi au dormit în corturi.

"La moment, deja avem peste o mie de tineri adunaţi aici şi aşteptăm atunci când pleacă soarele să mai vină cel puţin încă o mie. Sigur, tinerii sunt mobili. Ei se mută de la zonă la zonă, pentru că avem opt zone de interes: zona tinerilor antreprenori, zona tinerilor creativi, avem zona ONG-urilor şi Centrelor de Tineret.", a declarat Maria Bivol, preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Alternativa".

În 1999, data de 12 august a fost stabilită drept Ziua Internaţională a Tineretului de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Lasă un comentariu