Ziua internațională a stângacilor. Cât de ușor le este să trăiască într-o lume a dreptacilor

Embed:

Pentru ei, fiecare zi începe cu stângul, dar nu e un ghinion. Vorbim despre oamenii stângaci, care astăzi sunt sărbătoriţi în toată lumea.

Fiecare a şasea persoană de pe glob ţine lingura sau pixul cu mâna stânga. Printre aceştia se numără şi arhitectul peisagist Oleg Todorov din Capitală.

Născut într-o familie de stângaci, Oleg Todorov a moştenit de la tatăl său abilitatea de a lucra cu mâna stângă şi spune că se simte un norocos.  

Bărbatul spune că la şcoală era bătut de profesori peste mână, dacă ţinea pixul în mâna stângă. Aşa că, astăzi, scrie cu ambele mâini. Totuşi, atunci când este vorba despre artă, ţine foarfecele doar cu stânga.

"Cu mâna dreaptă pot să-mi tai vreun degete. Îs deprins să lucrez cu mâna stângă", susține Oleg Todorov.

Psihologii spun că învăţătorii care încearcă să transforme un stângaci într-un dreptaci fac o greşeală.

"Reînvăţarea aceasta duce la dereglari: dereglări psihice, dereglări de comportament, dereglări emoţionale", spune psihologul Angela Nicolau. 

Arhitectul recunoşte că nu este uşor să trăiască într-o lume a dreptacilor.

"În ziua de azi tot ce este făcut pentru mâna dreaptă. Cu mâna stângă e mai greu. Eu încercam să mă învăţ a cânta la chitară, eu nu puteam pentru că trebuia să întorc ori strunele să le schimb."

Soţia acestuia, Maria, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de primele lor întâlniri.

"Era cam straniu totul. Dacă mergeam undeva în ospeţie, întotdeauna îmi spunea: Stai în partea dreaptă! Nu mă încurca să mănânc", a menționat soția arhitectului, Maria Todorov.

Şi cea de-a treia fetiţă a familiei, în vârstă de doi ani şi jumătate, este stângace.

De-a lungul secolelor, cei care scriau cu mâna stângă erau consideraţi „ciudaţi”, în timp ce ei se credeau speciali.

Printre aceştia îi amintim pe Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci sau Einstein.

Exemplele pot continua până în zilele noastre, şapte dintre ultimii preşedinţi ai Statelor Unite, inclusiv Barack Obama, s-au născut stângaci.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu