Ziua Internațională a Nevăzătorilor: Nouă mii de persoane din Moldova au deficiențe de vedere

În veacul progresului tehnologiilor tot mai mulţi tineri au deficiențe de vedere. Despre aceasta vorbesc şi datele cercetătorilor moldoveni. Utilizarea computerelor, aparatelor de aer condiționat și smartfoanelor duce la apariția sindromului de "ochi uscat", care, ulterior, duce la încălcarea abilității de a vedea.

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Nevăzătorilor. Data este marcată pentru a atrage atenţia oamenilor asupra persoanelor, care şi-au pierdut vederea și necesității de a proteja capacitatea de a vedea din tinereţe.

Profesorul Valeriu Cuşnir a examinat 250 de angajaţi de birou cu vârsta cuprinsă între 19 și 40 de ani. S-a demonstrat că mai mult de jumătate dintre ei riscă probleme serioase de vedere.

Acesta recomandă să protejăm ochii de gadgeturi şi soare.

Despre faptul, cum schimbă viaţa problemele cu vederea, din propria experienţă ştie Gheorghe Staver. Născut orb, după operaţie vederea constituia 10%, dar din cauza ochelarilor neadecvaţi a pierdut şi această capacitate.

În pofida tuturor dificultăţilor, bărbatul este preşedintele Federaţiei Sportului a nevăzătorilor, este pasionat de muzică şi învață persoanele cu probleme de vedere să se folosească de computer.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Nevăzătorilor, a avut loc un concert. Responsabil de partea muzicală a fost Gheorghe.

Iar la expoziţia obiectelor de artizanat persoanele nevăzătoare și cele cu probleme de vedere au demonstrat că boala nu reprezintă un obstacol în calea creativității.

Potrivit datelor neoficiale, în Moldova circa 9 mii de persoane au deficienţe de vedere, dintre care trei mii şi jumătate sunt orbi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu