Ziua Internațională a Migranților: În fiecare an, proape 30 de mii de moldoveni se stabilesc definitiv în străinătate

Embed:

În fiecare an, aproape 30 de mii de moldoveni se stabilesc definitiv în străinătate, iar alţi 50 de mii - pleacă la muncă pentru o perioadă îndelungată.

Cei mai mulţi dintre aceştia sunt tineri. Evelina este o adolescentă din Şoldăneşti care simte pe pielea ei efectele migraţiei. Bunica sa munceşte de ani buni în Italia, iar mama pleacă de multi ori pentru a câştiga un ban în plus.

Ca să atragă atenția asupra acestei probleme, Evelina a participat la un concurs de desene organizat de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale.

De Ziua mondială a migrantului, reprezentanți ai autorităților și organizațiilor internaționale au analizat problema şi au căutat soluţii. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat mai multe iniţiative în acest sens.

Potrivit experților internaționali, migrația este un fenomen inevitabil.

"În prezent, este foarte uşor să călătoreşti. Cei care au posibilitatea de a pleca din Moldova, pot să o folosească, însă doar legal, în caz contrar situaţia se poate agrava", a spus şeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa.

Pentru a asigura moldovenilor stabiliţi peste hotare dreptul la asistenţă socială şi îndemnizaţii, autorităţile au semnat acorduri cu 13 ţări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu