Ziua internațională a hemofiliei. Câţi moldoveni suferă de această boală

Embed:

Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua internațională a hemofiliei, o boală ereditară, legată de o anomalie genetică. Deficitul unei proteine de coagulare face ca în cazul unei plăgi, oricât de mici, să apară riscul unei sângerări puternice, care poate prezenta un pericol pentru viaţa lor.

Potrivit Asociaţiei de Hemofilie din Moldova, în ţara noastră sunt 240 de bolnavi de aceasta maladie. Unul dintre ei este Dragoş Sîrbu care are 10 ani. În pofida bolii, el învaţă la şcoală, în clasa a patra, la rând cu alţi copii. Totuşi viaţa băiatului este plina de încercări.

"Eu nu-mi pot să permit să fac niciun sport, în afara de şah, nu pot să merg pe biciletă, skeyboard, să mă joc fotbal. Eu vreau să fiu medic. -De ce? -Deoarece îmi place foarte tare să ajut oamenilor", a spus Dragoş Sârbu, bolnav de hemofilie.

Băiatul periodic este internat la spital, când boala se acutizează.

"Copilului la spital îi se face factorul, vinind acasă câteodată seara se trezeşte, poate fi o scurgere de sânge, dimineaţă câteodată îl aduc în braţe la şcoală, vreau să-l înveţe copilul. Profilaxia trebuie să aibă peste o zi ca să trăiască viaţa ca toţi copii", a declarat Iulia Sârbu, mama copilului bolnav de hemofilie.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei de Hemofilie din Moldova, în multe ţări europene se practică profilaxia la domiciliul a acestei boli.

"Soluţia perfectă pe care o văd eu pe viitor este profilaxia la domiciliu, ca fiecare pacient să aibă factor, să fie regulată doză. Atunci el activează absolut normal şi nu se va invalidizează", a zis Iulia Sârbu, mama copilului bolnav de hemofilie.

În prezent, în Moldova tratamentul pacienţilor cu hemofilie este efectuat gratuit doar în două instituţii medicale din ţară: la Institutul Oncologic şi Institutul Mamei şi Copilului.

"Pe parcursul ultimilor cinci ani de zile de acum şi în Moldova există posibilitate de asigurarea nu numai asistenţei medicale, dar şi a cu factori de substituire a factorilor care lipsesc. În dependenţă de gravitatea maladiei, administrăm o dată în lună sau o lună şi jumătate", a declarat Valentin Ţurea, şef Secţie Hematologie.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în lume sunt 400 mii de persoane care suferă de această maladie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu