Ziua Internațională a Dunării sărbătorită la Giurguleşti. Declaraţiile oficialilor

Mai multe localităţi din raionul Cahul vor beneficia, în următorii patru ani, de cinci milioane de euro în cadrul Proiectului de cooperare transnaţional Dunărea.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul Zilei Internaţionale a Dunării, sărbătorită astăzi la Giurgiuleşti. La eveniment au participat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtca, şi mai mulţi diplomaţi. 

Conform tradiţiei, oaspeţii au fost întâmpinați cu pâine și sare.

"Doamnelor și domnilor, aș dori să vă felicit cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării. Este un râu european care vine din inima Europei, ceea ce transformă Giurgiuleștiul în unul dintre cele mai europene locuri din Republica Moldova", a declarat șeful delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

"Este un râu care unește mai multe țări. Sunt 13 la număr, dintre care opt în Uniunea Europeană", a specificat ministrul Construcțiilor, Vasile Bîtcă.

În cadrul evenimentului, cei mai curajoşi au dansat şi valsul Dunării.

Locuitorii din preajma portului Giurgiulești spun că, datorită acestui fluviu, sunt vizitați de mulți turiști:

"Sigur are o importanță mare Dunărea, importul, exportul mărfii, cel mai ieftin transport. Datorită Dunării vin turiști în sat la noi, chiar azi am petrecut un grup de turiști".

"Trebuie să valorificăm, să avem grijă, să nu poluăm apa, în primul rând și să transmitem asta copiilor, tinerei generații".

"Noi sperăm că pe lângă Proiectul multinațional al Dunării, în zonă vor apărea și diverse proiecte transfrontaliere cu România, cu Ucraina, dar și în regiunea Mării Negre, care reprezintă mari oportunități", a spus șeful Biroului de Coordonare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Gerhard Scahaumberger.

Ziua Internațională a Dunării este marcată în 13 țări concomitent.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu