Ziua Internaţională a Aviației Civile! Avionul, cel mai sigur transport

Embed:

Milioane de oameni aleg, zilnic, să zboare cu avionul şi ajung în ore numărate dintr-un colţ în altul al lumii. Acesta a devenit, în timp, cel mai rapid şi chiar cel mai sigur mijloc de transport.

Pentru că astăzi este marcată Ziua Internaţională a Aviației Civile, am decis să vă prezentăm o scurtă istorie a acestui domeniu.

Prima linie de aviație civilă a fost creată de americani în 1909.

Tot în Statele Unite a fost și primul zbor local, care a unit în 1914 orașele Sankt Petersburg și Tampa, ambele din Florida. Europenii au putut călători abia peste cinci ani. Mai exact, pentru prima dată au zburat englezii, între orașele Folkestone și Kent. Construcția avionului permitea, pe atunci, să zboare doar doi oameni.

În Moldova, primul zbor a fost efectuat în 1926. Atunci, avionul a decolat din Chișinău și a aterizat la București.

Potrivit datelor International Air Transport Association, în medie, în aer, sunt permanent 9.800 de avioane. În lume sunt zone unde nu zboară nicio aeronavă. Este vorba despre estul Ucrainei, Siria și Somalia, unde sunt conflicte militare. Coreea de Nord și-a închis spațiul aerian, iar în Antarctica nu sunt condiții meteo favorabile.

Datele mai arată că anul trecut, peste 3,5 miliarde de oameni au zburat cu avionul.

Cel mai aglomerat este Aeroportul O'Hare din Chicago din SUA, unde anul trecut a fost înregistrat un flux de 77 de milioane de pasageri. În prezent, într-o aeronavă încap aproximativ 100 de pasageri.

Cel mai mare avion, cu o capacitate de 522 de pasageri, a fost construit în Singapore. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu