Ziua de luptă împotriva rabiei, marcată în toată toată lumea. Cum poate fi prevenită INFECŢIA FATALĂ

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) se marchează anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Rabia este o infecţie mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat. Animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii.

Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Rabia se mai poate transmite și de la lilieci în cazul explorării unor peșteri, transplacentar, accidental - în laboratoare.

Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Rabia este o maladie identificată din Antichitate. Cuvântul grecesc "lyssa" utilizat pentru desemnarea rabiei înseamnă: nebunie. Cuvântul rabie vine din latinescul "rabiere": a fi violent.

Cele mai multe cazuri de rabie apar la animalele sălbatice precum sunt vulpile, pisicile sălbatice, dihorii, bursucii, cerbii, jderii, lupii, liliecii, sconcşii, ratonii şi coioţii. De asemenea, rabia apare şi la animalele domestice.

În ultimii ani, pe lângă câini, pisicile au devenit animalele domestice infectate cel mai frecvent cu rabie. Aceasta se datorează faptului că mulţi stăpâni de pisici nu îşi vaccinează pisicile împotriva rabiei înainte ca acestea să fie expuse contactului cu alte animale.

De asemenea, rabia apare şi la vaci, capre şi uneori la cai. Astfel în Republica Moldova de la începutul anului 2016 au fost înregistrate 56 cazuri de rabie, îmbolnăvindu-se 13 bovine, 18 câini, 11 vulpi, 10 pisici, 2 capre, 1 jderi, 1 ovină.

Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?

Cu toate că vaccinarea antirabică şi programele de control al animalelor, alături de tratamente adecvate şi aplicate cât mai precoce persoanelor care au fost muşcate au redus considerabil numărul de cazuri umane de rabie, totuşi, la nivel mondial, aproximativ 70.000 de oameni mor anual, mai ales în Africa şi Asia, ceea ce menţine rabia ca principală zoonoză la nivel mondial. 

Se recomandă populaţiei să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:

- animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;

- animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească liber şi trebuie supravegheate atunci când sunt afară;

- castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendinţa de a hoinări;

- să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;

- copiii să fie învăţaţi să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;

- un animal sălbatic trebuie observat de la distanţă şi nu trebuie să se apropie de el deoarece chiar dacă este turbat acesta poate părea blând ;

- în situaţia în care este observat un animal care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale.

În cazul când un om a fost muşcat:

- rana trebuie spălată profund cu apă şi săpun;

- persoana respectivă să se prezinte de urgenţă la medic;

- să fie informate şi autorităţile sanitar veterinare.

Dacă animalul a fost muşcat:

- se atinge animalul cu grijă deoarece, fiind rănit, poate să muşte şi se recomandă a fi protejate mâinile cu mănuşi;

- trebuie chemat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare locale. Animalul trebuie să fie supus vaccinării sau revaccinării antirabice în primele 72 de ore după ce a fost expus unui animal turbat sau care ar putea fi bolnav de rabie.

Dacă observaţi animale care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor sanitar-veterinare locale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu