Ziua Constituţiei fără Curtea Constituţională. Cum au sărbătorit oficialii 25 de ani de la adoptarea Legii Supreme

Embed:

Discursuri citite de pe foaie şi poziţii contradictorii privind necesitatea modificării Legii Supreme. Pentru prima dată în istoria ţării, Moldova îşi sărbătoreşte Ziua Constituţiei fără Curtea Constituţională funcţională. Astăzi, se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Legii Supreme. La Palatul Republicii, a avut loc o ceremonie solemnă, la care au participat preşedintele ţării, Igor Dodon, conducerea Parlamentului şi Guvernului. 

La eveniment au fost prezenţi foşti preşedinţi de ţară, cu excepţia lui Nicolae Timofti, mai mulţi deputaţi şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditat în ţara noastră. Cu primul discurs pe scena a ieşit preşedintele ţării, Igor Dodon, care a decis să citească textul pregătit de pe foaie. În discursul său, el a reamintit că oamenii aşteaptă acţiuni concrete de la noua guvernare.

"Societatea este în drept şi deja o face, să ceară de la Guvern şi de la celelalte ramuri ale puterii acţiuni şi proiecte concrete.", a declarat şeful statului Igor Dodon. 

Cuvintele şefului statului i-au plictisit pe unii din sala, astfel încât mulţi au stat cu nasul în telefoane. Ulterior, pe scena a urcat preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care, de asemenea, a venit cu discursul pregătit, doar că pe alocuri multe dintre enunțurile de pe foaie, iau dat bătăi de cap.

"Stimaţi concetăţeni, nu uitaţi că ... (a pierdut rândul) forţa noastră rezidă în faptul unităţii ... noastre. Doresc să felicit pe toţi cei care aplică normele constituţio...nale în fiecare zi, să lupte pentru că aceasta ... aceste norme să fie respectate.", a spus Zinaida Greceanîi. 

Iar premierul Maia Sandu a ieşit cu un discurs înflăcărat. Aceasta se pare că a uitat despre faptul că nu se mai află pe baricade și că este la guvernare. Sandu a îndemnat oamenii să protesteze dacă ceva îi nemulțumește: "Să avem curajul să ne opunem nedreptăţilor, atunci când aceste sunt comise de guvernare, atunci când se întâmplă în oraşul nostru, în sat, în blocul nostru, să vorbim, să protestăm."

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a dat de înţeles că pledează pentru modificarea Constituţiei, fără a specifica mai exact la ce schimbări se referă: "Constituţia trebuie să fie privită ca un organism viu, dacă este pas cu pas cu evoluţiile politice, economice, sociale. Nu-mi aloc dreptul eu să concretizez acum ce modificări ar trebui să fie eventual aduse la Constituţia, cred că un asemenea proces trebuie să emane din societatea civilă."

Şeful statului are însă un alt punct de vedere.

"În Constituţia, în principiul, este specificat practic tot. Dacă vrem să schimbăm forma de guvernare, să dăm mai multe competențe preşedintelui, atunci trebuie să aprobăm o Constituţie în redacţia nouă, dar dacă nu avem un consens politic în acest, dar noi în majoritatea parlamentară nu avem un consens, atunci nu trebuie să atingem Constituţia.", a spus Igor Dodon. 

Blocajul constituţional fără precedent în istoria Republicii Moldova a fost instalat acum o lună, după ce toţi judecătorii Curţii Constituţionale au demisionat in corpore. Demisiile au avut loc în urma mai multor presiuni politice din partea prim-ministrului Maia Sandu şi preşedintelui Igor Dodon asupra magistraţilor. S-a întâmplat după ce magistraţii au stabilit că noul Guvern trebuia votat în termen de 90 de zile de la validarea mandatelor deputaţilor aleşi, adică până în noaptea de şapte iunie. Deciziile au fost ignorate în totalitate de blocul "ACUM" şi PSRM, care au format o alianţă de guvernare şi au votat un Guvern, contrar deciziilor Curţii. După ce Partidul Democrat din Moldova s-a retras de la guvernare prin demisia Guvernului, magistraţii şi-au anulat propriile decizii.

Lasă un comentariu