Ziua comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan. Veşnică memorie eroilor căzuți pe câmpul de luptă

În contextul Zilei comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a avut astăzi o întâlnire de suflet cu veteranii acestui război, foști și actuali angajați MAI. Aceştia au fost mulţumiţi pentru bărbăția și devotamentul de care au dat dovadă în perioada anilor 1979 – 1989, dar și după, pentru activitatea în cadrul Ministerului și promovarea adevăratelor valori patriotice.

La întrunire au participat:  ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, Secretarul general de Stat, Simion Carp, consilier principal de Stat al  primului-ministru, Ion Coropcean, președintele Uniunii republicane a veteranilor războiul din Afganistan, Mihail Mocanu, vicepreședintele Victor Alerguș și 22 de veterani. 

"Numai cel care a trecut prin război poate înțelege adevăratul gust al păcii, numai cel care a stat cu arma în mână pentru ași apăra camarazii, poate înțelege ce înseamnă cu adevărat o viață de om. Dumneavoastră sunteți oamenii care trebuie să citească lecțiile de viață noilor generații, lecții de patriotism și curaj. Ne propunem să vă susținem în continuare și să soluționăm împreună problemele cu care vă confruntați, iar pe cei căzuți la datorie, nu ne rămâne decât să păstrăm memoria vie și să avem grijă de țară", a spus Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul, bărbăția și jertfirea de sine, manifestate în timpul acțiunilor de luptă, veteranii de război au primit premii bănești și distincții din partea Ministerului Afacerilor Interne, iar veteranul de război Grigore Jardan, care este invalid și soția regretatului Lavrențov Victor, au primit distincția Crucea „Pentru Merit” de clasa I. Totodată, au fost înmânate scrisori de recunoștință, conducerii Uniunii veteranilor din Afganistan și pentru alți veterani.

Cu ocazia acestei întâlniri a fost realizată o mică expoziție cu materiale biografice despre participanții războiului din Afganistan și pliante cu biografia fiecărui veteran de război din cadrul MAI.

Potrivit datelor statistice oficiale, în războiul din Afganistan au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 301 de militari şi-au pierdut viaţa, patru au fost declarați dispăruți, iar alţi 257 au rămas invalizi. Războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 şi 1989.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu