Catalonia cere detensionarea crizei şi amână declararea independenței. Negocieri cu Madridul

UPDATE 20:20 Carles Puigdemont a declarat că nu dorește escaldarea tensiunilor, dimpotrivă. De asemenea, el a spus că problema catalană a devenit una europeană și a repetat ideea de dialog.

Președintele regiunii a spus că „votul de autodterminare” nu a fost o decizie personală, ci o exprimare democratică a oamenilor Cataloniei.

El a acuzat Madridul de violențe, de abuzuri și de închiderea stațiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot și și-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”. „Toată lumea a făcut tot ce a putut și le mulțumesc”, a precizat el.

Puigdemont a făcut referire și la situația economică, afirmând că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el.

Singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoției, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzați mereu”.

Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, el a anunțat că a suspendat declarația de independență pentru a purta negocieri cu Madridul.

Discursul-cheie a fost amânat cu o oră. Preşedintele regiunii Carles Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii. El nu şi-a dezvăluit mesajul înainte să ajungă la Parlamentul din Barcelona, așa că tensiunea a început să crească odată intrat în clădire. 

Poliţia păzeşte de ore bune clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan. Presa internațională relatează că declararea independenţei Cataloniei ar putea determina autorităţile spaniole să reacţioneze dur. Anterior, guvernul spaniol l-a îndemnat pe preşedintele separatist al Cataloniei „să nu întreprindă nimic ireversibil”.

Astăzi, planurile separatiştilor catalani pentru independenţă au primit o lovitură serioasă chiar de la una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea Cataloniei de Spania: primarul Barcelonei. „Rezultatele (referendumului, n.r.) de pe 1 octombrie nu sunt o garanţie pentru declararea independenţei, ci o oportunitate de a construi un dialog şi mediere internaţională”, a spus Ada Colau. Ea le-a cerut șefului executivului catalan, Carles Puigdemont, și premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spațiu de dialog” și să acționeze cu responsabilitate, scrie digi24.ro.

Separatiştii au declarat validă consultarea din 1 octombrie şi şi-au anunţat victoria în acest scrutin, după care catalanii au protestat în masă faţă de violenţele poliţiei trimise de Madrid să oprească votul. Guvernul regional spune că tabăra „da” a obţinut o victorie cu peste 90% din voturile exprimate, iar nivelul prezenţei la urne a fost de 43%.

Susţinătorii unităţii regatului, care se opun independenţei Cataloniei, au organizat, la rândul lor mitinguri în masă în favoarea unităţii ţării.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională.

UPDATE 20:10 Sala Parlamentului s-a umplut, iar Carles Puigdemont a sosit. Urmează discursul său.

UPDATE 19:45 Mii de oameni s-au adunat pe stradă, în zona sediului Parlamentului regional, în așteptarea sesiunii.

Carles Puigdemont, premierul regiunii Catalonia, a amânat cu o oră discursul programat marţi seară în Parlamentul regional, afirmă surse citate de cotidianul El Pais.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cataloniei, a anunţat că discursul lui Carles Puigdemont, programat iniţial la ora 18.00 (19.00, ora Moldovei), va avea loc la ora 19.00 (20.00, ora Moldovei).

Jordi Turull a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre "situaţia politică", scrie mediafax.ro

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu