Ziua autonomiei locale: Guvernul cheamă la dialog autorităţile publice locale pentru soluţionarea problemelor din Moldova

Guvernul cheamă la dialog autorităţile publice locale pentru soluţionarea problemelor din satele şi oraşele administrate. În acest sens va fi creat şi un grup de lucru cu participarea reprezentanţilor executivului şi a primarilor.

Anunţul a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unui eveniment cu ocazia Zilei autonomiei locale. Şeful executivului a vorbit şi despre neceisetatea reformei în sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

"Guvernul şi-a asumat o reformă complexă, care nu este o reformă simplă, vorbesc despre reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar, astfel să avem un sistem echitabil de salarizare pentru toţi cei achitaţi din bugetul public", a spus prim-ministrul Pavel Filip.

Aleşii locali au profitat de ocazie şi au vorbit de problemele cu care se confruntă.

"Ne-am dorit întotdeauna să fie o descentralizare veritabilă, să fim noi cei stăpâni pe comunele noastre, respectând legislaţia naţională", a spus primarul comunei Calfa, Anenii Noi, Ludmila Ceaglic.

"Avem nevoie de drumuri, avem nevoie de sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă la nivel regional, eu vorbesc despre sisteme care ar aproviziona 10-20 de localităţi, unite într-un sistem", a spus preşedintele Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova, Veaceslav Burlac.

Iniţiativele primarilor au fost încurajate de ambasadori.

"Uniunea Europeană accentuează importanţa imbunătăţirii şi accesibilităţii serviciilor publice pentru populaţia. Astfel, este important să asigurăm faptul că desfăşurarea reformelor Guvernului va aduce beneficii vizibile", a spus şeful delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko.

"Începând cu primăvară aceasta, Agenţia SUA pentru Dezvoltarea Internaţională, USAID, va lansa o serie de acţiuni care vor susţine activităţile Dstră la nivel local, vom continua să sprijinim autorităţile locale", a spus ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit.

Ziua autonomiei locale a fost instituită în Moldova printr-o hotărâre a Guvernulului din 2012.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu