Zilierii sunt la mare căutare. Mai mulţi legumicultori se plâng că nu au forţă de muncă pentru lucrul cu ziua

Embed:

Vara, este perioada când zilierii îşi pot mări veniturile. În această perioadă, munca în livezi şi pe dealuri este în toi, iar agricultorii sunt în căutarea lucrătorilor. Pentru o zi de muncă în câmp, oamenii sunt plătiţi, în medie, cu 200 de lei. Chiar şi aşa, fermierii spun că duc lipsă de angajaţi. 

În satul Sadovoe din municipiul Bălţi, culesul murelor şi al căpşunilor a scos în câmp, la şase dimineaţa, aproape 20 de muncitori.

" De dimineaţă de la ora 6 venim la lucru, cât este răcoare noi culegem, pentru că pe soare nu se poate de cules."

"Muncim, aici lucru e foarte greu, toată ziua stai aplecat cu capul în jos."

Mihail Şveţ deţine mai multe plantaţii cu fructe. Agricultorul spune că pentru a reuşi să culeagă la timp roada, este nevoit să angajeze oameni, care muncesc cu ziua.

"În mediu noi plătim de la 150 la 200 de lei pe zi şi plus asigurăm muncitorii cu mâncare şi cu transport "

Şi în localitatea Borosenii-Noi din raionul Râşcani oamenii au ieşit, în weekend, să culeagă legumele. Muncitorii spun că în această perioadă pot câştiga mai mulţi bani.

"Ne dau lunar salariul, dacă vrem zi la zi primim salariu bun, mulţumim că avem cu ce."

"Dacă nu lipseşti nicio zi de la lucru poţi să primeşti 2 mii şi ceva până la 3 mii de lei."

Totuşi angajatorii spun că e greu de găsit muncitori. Gheorghe Darie susţine că din cauza lipsei forţei de muncă a plantat, în acest an, legume pe trei hectare de pământ, şi nu cinci.

"Forţa de muncă ne trebuieşte, avem 30 de oameni, anul acesta ne sunt de ajuns, deoarece am micşorat suprafaţa de castraveţi şi reuşim să strângem în toată ziua castraveţi buni."

Potrivit legislaţiei, o zi de muncă a unui zilier nu poate să depăşească opt ore. În cazul copiilor de 15 sau 16 ani, ziua de muncă nu poate să dureze mai mult de cinci ore. Totodată, oamenii care lucrează cu ziua nu pot să muncească la un agricultor mai mult de trei luni pe an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu