Zile din concediul de boală vor fi suportate şi de angajaţi

Guvernul Republicii Moldova a modificat modul de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă. O decizie în acest sens a fost luată azi, 12 martie, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri.

Astfel, prima zi a concediului de boală va fi suportată de angajat, a doua zi - de angajator, iar începînd cu a treia zi şi pînă la ultima zi de concediu medical, indemnizaţia urmează a fi achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

Amintim, că potrivit legislaţiei actuale, concediului de boală, începând din prima zi şi pînă la ultima zi, era achitat din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Plata indemnizaţiilor se efectuează din contul mijloacelor bugetului asigurărilor sociale de stat, cu excepţia indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională, care, pentru primele 20 de zile, se plăteşte de către angajator din mijloacele proprii.

Dreptul la indemnizaţii se confirmă prin certificat  de concediu medical, eliberat în modul aprobat de Guvern. Controlul asupra corectitudinii stabilirii, calculării şi plăţii indemnizaţiilor îl exercită Casa Naţională de Asigurări Sociale, Departamentul Control Financiar şi Revizie şi structurile lor teritoriale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu