ZI DECISIVĂ. Românii îşi aleg astăzi deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul European

Embed:

România îşi alege astăzi deputaţii care vor reprezenta ţara în Parlamentul European. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 dimineaţa şi se vor închide la ora 21:00. Sunt aşteptaţi la urne cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani şi care deţin un act de identitate valabil. Este vorba despre cartea sau buletinul de identitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic sau livretul militar.

Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, pot alege reprezentanţii României în Parlamentul European şi cetăţenii altor state membre UE, care s-au înscris pe liste speciale. Alegătorii votează la secţiile unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Totuşi, persoanele care în ziua scrutinului se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să-şi exercite dreptul la vot acolo unde se află, pe liste suplimentare. Pentru alegererea eurodeputaţilor, România a deschis 18 mii 730 de secţii de votare în ţară şi 441 în străinătate. 

Pentru cetăţenii români din Republica Moldova au fost deschise 36 de secţii. 12 dintre ele sunt în Chişinău, una în Durleşti, două la Bălţi şi 18 în celelalte raioane. Autoritatea Electorală Permanentă de la Bucureşti a anunţat că au fost comandate peste 20 de milioane de buletine de vot pentru secţiile din România, în timp ce pentru secţiile din afara ţării sunt 1,3 milioane de buletine. României îi revin 32 de mandate în Legislativul UE.

În cursa pentru locurile din Parlamentul European sunt înscrise 13 formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. Principalele partide politice sunt: Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților şi Partidul Mişcarea Populară. Unul dintre candidaţi este Iurie Leancă, pe listele Partidului Pro România, condus de fostul premier român, Victor Ponta.

Leancă deţine şi cetăţenia română şi ar putea deveni primul deputat din Parlamentul European provenit dintr-o ţară care nu este membră a UE.  Este a patra oară de la aderarea la Uniunea Europeană când ţara vecină participă la alegerile europarlamentare. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014.

loading...

Lasă un comentariu