Zi decisivă pentru români. Oamenii sunt așteptați la urne, pentru a-şi alege preşedintele

Embed:

Duminică, 10 noiembrie, românii sunt așteptați la vot, la alegeri prezidențiale 2019. Dacă viitorul președinte nu va fi decis în primul tur, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin, informează digi24.ro.

Printre primii care şi-au exercitat dreptul la vot a fost preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, care a venit la secţie împreună cu soţia lui, Carmen. El a declarat că a votat pentru o Românie normală şi a îndemnat românii de pretutindeni să participe la acest proces democratic.

"Azi e ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an. Ziua votului e cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic. Dragi români, vă aştept la vot!", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este șeful statului din 2014 și candidează pentru al doilea mandat, din partea Partidului Național Liberal. A votat deja şi candidatul Viorica Dăncilă. Ea a venit la o secţie din Bucureşti însoțită de soțul său, dar și de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

"Am votat pentru o Românie a bunăstării, o Românie a drepturilor garantate, o Românie sigură și demnă în care românii să nu trăiască cu teama zilei de mâine că nu au ce pune pe masă, că nu au bani pentru medicamente sau pentru facturi" , a comunicat candidatul la funcţia de preşedinte, Viorica Dăncilă.

Dan Barna, un alt candidat pentru funcţia de preşedinte al României, a votat la Sibiu. El a venit însoţit de familie, prieteni şi colegi şi a transmis un mesaj mobilizator pentru alegători.

"Am votat pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările de acum. Am votat la finalul unui proces în care, zic eu, românii au înţeles care e miza acestor alegeri", a afirmat candidatul la funcţia de preşedinte, Dan Barna.

Printre candidaţii care deja şi-au exercitat dreptul la vot mai este Kelemen Hunor, Theodor Paleologu şi Ninel Peia.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI România, a declarat că votul a început la ora 7 dimineața fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajați fiind mobilizați ca votul să se desfășoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani și pot vota pentru prima oară.

Premierul Ludovic Orban a declarat că a votat pentru o Românie respectată, în care fiecare cetăţean o are o sansă de a reuşi în viaţă.

Ministrul Afacerilor Interne România, Marcel Vela, a fost primul alegător care a votat, duminică, la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti, el precizând că votul este o datorie morală pe care o au românii, din respect pentru cei care au murit acum 30 de ani pentru acest drept.

Dacă pe teritoriul României, secţiile de s-au deschis abia astăzi, votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale durează, în premieră, trei zile, adică vineri, sâmbătă şi duminică. În Germania şi Italia, două cupluri au mers să voteze chiar în ziua nunții. Româncele au pus stampila pe buletinul de vot în rochie de mireasă. Pe reţelele de socializare au fost publicate mai multe poze surprinse în momentul în care mirii îşi exercită dreptul la vot.

De vineri până astăzi, peste 300 de mii de români au votat în străinătate. Cea mai mare prezenţă este înregistrată la Londra, Chişinău şi Bruxelles.

loading...

Lasă un comentariu