ZI DECISIVĂ! Parlamentul va examina moțiunea de cenzură privind demiterea Guvernului Streleţ

Embed:

Parlamentul va examina astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț. Documentul a fost semnat şi depus săptămâna trecută de către 42 de parlamentari ai fracțiunilor PSRM și PCRM.

Aceştia îi reproşează lui Valeriu Streleţ detașarea de atribuțiile constituționale și îl suspectează de implicare în acte de corupţie.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul a cel puţin 51 de parlamentari.

În cazul în care documentul va fi respins, deputaţii socialişti şi comunişti, semnatarii acestei moţiuni, nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni parlamentare, o nouă moţiune de cenzură pe acelaşi motiv.

Iar, în cazul adoptării documentului, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, şefului statului, demisia Guvernului.

PUBLIKA.MD aminteşte că nici precedentele cabinete de miniştri nu au scăpat de moțiuni de cenzură. Acestea au fost depuse de către deputații comuniști. În urma unei moțiuni, a picat Guvernul Filat. Executivul condus de Iurie Leancă a rezistat însă de trei ori

În data de 5 martie 2013, Guvernul condus de Vlad Filat a primit vot de neîncredere din partea deputaţilor. Pentru demiterea Executivului s-au pronunţat 54 de parlamentari. Moțiunea de cenzură a fost depusă de către comuniști, care au invocat acte de corupție din partea membrilor Executivului. Nu au votat pentru acea moţiune a PCRM liberal-democraţii şi liberalii.

După jumătate de an, mai exact, în data de 22 octombrie, și Guvernul Leancă a fost pus în situaţia de a face faţă unei moţiuni de cenzură, din nou la iniţiativa comuniștilor. De această dată, aleșii PCRM au fost nemulțumiți de instalarea oficiilor Biroului de Migrație și Azil la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană.
Moțiunea a fost însă respinsă cu majoritate de voturi. Pentru ea au votat doar 34 de deputați comuniști și trei socialiști.

Nici două luni nu au trecut, că în Parlament a şi fost examinată o nouă moțiune de cenzură, depusă iarăși de PCRM. Comuniștii s-au supărat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat la Vilnius, era în limba engleză. Moțiunea de cenzură a adunat însă doar 35 de voturi din cele 51 necesare.

În data de 3 aprilie 2014, cabinetul Leancă a trecut încă o probă de foc, pusă la cale de comunişti. Guvernul a rămas, iar moţiunea a picat, fiind susținută de doar 40 de deputaţi. PCRM a cerut demiterea Executivului pe motiv că premierul Leancă ar fi decis de unul singur ca Moldova să se alinieze sancţiunilor UE împotriva unor foşti oficiali din Ucraina şi Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu