ZI DE DOLIU ÎN MOLDOVA în memoria victimelor CATASTROFEI AVIATICE din Cantemir (VIDEO/FOTO)

Embed:

(UPDATE 12:35) "Am rămas fără cuvinte!" Acesta este declaraţia unui salvator din România venit la Chișinău pentru a-i aduce pe membrii echipajului decedaţi înapoi la Iași.

(UPDATE 12:00) Minut de reculegere pentru cei care au căzut la datorie. În ţară răsună sirenele.  Aceleași sirene s-au auzit și lângă locul producerii accidentului aviatic. Localnicii au venit cu flori şi lumânări pentru a-i omagia pe cei patru eroi căzuţi la datorie.

(UPDATE 11:45) Președintele Nicolae Timofti a depus flori la sediul Ambasadei României la Chișinău în semn de comemorare a victimelor accidentului aviatic, cu implicarea elicopterului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Șeful statului a lăsat un mesaj în cartea de condoleanțe, deschisă la misiunea diplomatică română: "În aceste momente grele, în numele cetățenilor Republicii Moldova și al meu personal, exprim întreaga noastră compasiunea în legătură cu pierderea tragică a eroilor SMURD, care s-au dedicat salvării de vieți până în ultima clipă".

(UPDATE 11:38) Ofiţerul serviciului de presă al DSE, Liliana Pușcașu: "La locul accidentului a fost instalată o tabără de campanie și a fost instalat un turn de iluminare ca să se poată lucra și în condiții de noapte".

(UPDATE 10:52) Astăzi, trei iunie 2016, este declarată zi de doliu național, în urma tragediei aviatice de ieri, în care și-au pierdut viața patru membri ai echipajului SMURD România. Toate drapele vor fi coborîte în bernă. Mai mult, în incinta bisericii din strada Gh. Asachi 69, se ține o slujbă de pomenire în memoria colegilor români.
 
În jurul ori 11:00, conducerea Serviciului Situații Excepționale va depune flori la Ambasada României în Republica Moldova și la Consulatul României de la Bălți. Mai mult, la ora 12:00, în toată țara, în cadrul detașamentelor de pompieri și salvatori se vor auzi sirenele autospecialelor, astfel salvatorii moldoveni vor ține un minut de reculegere pentru cei care au căzut la datorie. Aceleași sirene se vor auzi și lângă locul producerii accidentului aviatic.
 

(UPDATE 10:46) Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului aviatic produs în Republica Moldova.

''Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!'', a scris şeful statului român, pe pagina sa de Facebook.

BIOGRAFIA celor PATRU EROI din elicopterul SMURD prăbuşit la Cantemir (FOTO)

(UPDATE 10:33) În legătură cu decretarea de către președintele ţării, Nicolae Timofti, a zilei de astăzi, drept zi de doliu național pentru a cinsti memoria victimelor accidentului aviatic al elicopterului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), Ministerul Culturii al Republicii Molodva anunță contramandarea concertului Strauss de astăzi din cadrul Festivalului de muzică clasică în aer liber "descOPERĂ", care urma să aibă loc la teatrul de vară Butuceni.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în data de 4 iunie, ora 19:30, urmată de opera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi. Opera "Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi și închiderea Festivalului rămân în vigoare pentru duminică, 05 iunie, ora 19:30, conform programului anunțat anterior.

(UPDATE 10: 27) Premierul Pavel Filip: Exprimăm condoleanţe. Sunt patru eroi. Au vrut să salveze vieţi, dar nu au fost salvate vieţile lor. E o filă tristă în viaţa noastră. Condoleanţe şi celor de la SMURD. În ultima perioadă sunt foarte activi şi au întreprins foarte multe acţiuni pentru a ajuta republica Moldova. Ne pare foarte rău pentru cele întâmplate.

(UPDATE 10:25) Preşedintele Parlamentului, Andraian Candu: Aducem condoleanţe eroilor căzuţi la datorie. Echipa SMURD e o echipă a eroilor. Au depus toate eforturile pentru a salva viaţa pacienţilor, dar ne pare rău că nu a putut fi salvată viaţa lor.Vom depune toate eforturile pentru a fi investigat cazul. Condoleanţe familiilor, rudelor celor care au căzut ieri la datorie.

(UPDATE 09:25) La ora 12:00, pompierii şi salvatorii din ţară vor ţine un minut de reculgere în memoria victimelor tragediei aviatice din sudul Moldovei, după care vor porni sirenele în toată ţara.

CATASTROFĂ AVIATICĂ! PRIMELE IMAGINI VIDEO de la intervenţia salvatorilor după prăbuşirea elicopterului

(UPDATE 09:22) Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca: Victimele sunt pregătite să fie repatriate.

(UPDATE 09:20) Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Raed Arafat: "Am avut şi avem în continuare tot sprijinul autirităţilor din Moldova, dar şi a Ambasadei României din Chişinău. Se vor alătura şi alţi colegii din aviaţie, astfel ca să fie depistate şi alte piese alie elicopterului. Sunt ipostaze privind prăbuşirea elicopterului, dar acestea sunt doar ipoteze. E bine să lăsăm experţii să se pronunţe.

(UPDATE 09:02) Au început cercetările la faţa locului, acolo unde ieri s-a prăbuşit elicopterul SMURD din Iaşi.

(UPDATE 08:49) Prim-ministrul Pavel Filip, în semn de compasiune și recunoștință, va depune flori și va semna în cartea de condoleanțe în memoria victimelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Cantemir, deschisă de Ambasada României în Republica Moldova.

(UPDATE 08:40) Şeful DSE, Mihail Harabagiu a declarat că astăzi, la ora 12 noapte, corpurile victimelor au fost duse la autopsie în Chişinău. Procedura a fost efectuată în comun cu medicii legişti de la Iaşi. Trupurile neînsufleţite vor fi transfortate la Iaşi sau Bucureşti, în conformitate cu indicaţiile ce vor fi primite de la autorităţile din România.

(UPDATE 08:28) Ministerul Sănătăţii: Câteva clipe în urmă, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, fondator al SMURD, Raed Arafat, a venit în Republica Moldova împreună cu o echipă de experți români. După ce vor vizita locul prăbușirii elicopterului, aceștia vor merge la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, pentru a prelua și transporta în România cadavrele membrilor echipajului SMURD decedat ieri în raionul Cantemir.

(07:37) Astăzi este zi de doliu în toată ţara în memoria celor patru victime ale catastrofei aviatice din Cantemir. Decretul în acest sens a fost semnat aseară de şeful statului, Nicolae Timofti. Drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12:00 în toată ţara va fi ţinut un moment de reculegere. De asemenea, în cazul prăbuşirii de ieri a elicopterului SMURD au fost intentate două dosare penale, unul de către autorităţile de la Chişinău, iar celălalt - de cele de la Bucureşti. 

Elicopterul SMURD a pornit spre Cahul joi, în jurul orei 13.00, pentru a prelua un pacient, cetăţean al Statelor Unite ale Americii, care urma să fie transportat la Chişinău. La ora 14 şi 13 minute, aparatul de zbor a dispărut de pe radare, iar apoi au apărut informaţiile despre prăbuşirea lui în apropierea satului Haragîș, din raionul Cantemir.

La bordul elicopterului se afla un echipaj din patru persoane, o femeie şi trei bărbaţi, toţi originari din România. Niciunul nu a reuşit să supravieţuiască. 

Localnicii din Haragîș spun că în momentul în care elicopterul s-a prăbușit, în zonă era ceaţă, vânt puternic şi ploua abundent:

"Când am sosit nu mai puteai să salvezi pe nimeni, adică nu puteai să-ţi pui viaţa în pericol ca să salvezi pe cineva. Dar acolo mi se pare că cineva mai dădea semn de viaţă. Sincer am emoţii acum fiindcă am simţit prima dată miros de om ars".

"E mare tragedie. Măcar să fi fost altă lume, dar aşa era lume care ajuta".

"Condoleanţe pentru părinţi, copiii lor care îi aşteaptă acasă. Au plecat la lucru să se întoarcă şi nu s-au mai întors. E tragic".

La faţa locului s-au deplasat patru echipe ale Serviciului Situaţiilor Excepţionale, 40 de salvatori, pompieri şi paramedici, dar şi zeci de poliţişti. Totodată, au venit şi specialiştii din România.

"Pilotul avea o experiență vastă de zbor de 2181 de ore. Copilotul avea 1480 de ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical de 11 ani", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI România, Monica Dajbog. 

Citeşte şi: DETALII despre membrii echipajului care au murit în urma prăbuşirii elicopterului SMURD

Elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, pentru a transporta o vârstnică de 85 de ani. Femeia suferea de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. La ora 12 și 10 minute, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, iar aceste imagini au fost filmate cu aproximativ o oră înainte de prăbuşirea elicopterului.

Citeşte şi: DURERE PROFUNDĂ! Zeci de oameni au mers să depună flori la Ambasada României la Chişinău (VIDEO)

Presa din România scrie că medicul Mihaela Dumea, de 39 de ani, avea un copil de 4 ani. Colegul ei, asistentul Gabriel Sandu, în vârstă de 40 de ani, a mai lucrat în cadrul SMURD ca pilot. Soția sa lucrează și ea ca asistent medical, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Cei doi aveau împreună o fetiță în clasa a doua. Aceasta a fost a 19-a operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Moldovei.

Citeşte şi: ACCIDENT AVIATIC: Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare. IMAGINI CU ELICOPTERUL PRĂBUŞIT

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu